Åklagarens roll
Åklagare har tre huvuduppgifter: att leda förundersökningar, att väcka åtal och att framträda i rätten. Åklagare har objektivitetsplikt och är självständiga när de fattar beslut.
En åklagare har tre huvuduppgifter:
En åklagare är förundersökningsledare och beslutar vilka utredningsåtgärder som polisen ska vidta. Målet är att utreda vem som kan misstänkas för brottet och om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal. En förundersökning kan ta olika lång tid. Det beror på hur komplicerat brottet är, hur mycket den misstänkta berättar och vilka bevis som finns.
När åklagaren bedömer att det finns tillräckligt med bevis för att en misstänkt har begått ett brott och kommer att dömas i domstol har åklagaren skyldighet att väcka åtal.
En viktig del av en åklagares arbete är att framträda i domstol. De flesta åklagare är i domstolen en eller två dagar i veckan. Under rättegången är en åklagare part i målet och har i uppgift att bevisa att ett brott har begåtts. Det ingår också i en åklagares uppgift att redovisa sådant som talar till den misstänktas fördel.
Åklagarens objektivitetsplikt innebär att hen är skyldig att vara objektiv. Åklagaren har ansvar för att utreda och undersöka även sådant som talar till en misstänkt persons fördel. En åklagare måste vara objektiv även när hen har väckt åtal.
Åklagare är självständiga när de fattar beslut om exempelvis åtal eller anhållande. Det innebär att varje enskild åklagare är ensamt ansvarig för sina beslut och att dessa inte kan ändras av till exempel åklagarens chef. En person som är berörd av ett åklagarbeslut kan begära att det granskas av en åklagare på en högre rättslig nivå.
Det finns tre rättsliga nivåer på Åklagarmyndigheten. Det innebär att beslut som en åklagare fattar på en rättslig nivå kan överprövas av åklagare på en högre rättslig nivå.
Kammaråklagare och chefsåklagare arbetar på första rättsliga nivån. Eftersom både kammaråklagaren och hens chef är på samma nivå kan inte chefen påverka ett beslut som kammaråklagaren fattar. Kammaråklagare är behöriga att handlägga alla typer av brott över hela landet.
Överåklagare arbetar på den andra rättsliga nivån och på den tredje rättsliga nivån arbetar riksåklagaren.
En kammaråklagare beslutar att lägga ned en förundersökning. Den som utsatts för ett brott begär att beslutet överprövas. Då kan en överåklagare överpröva och ändra kammaråklagarens beslut. Landets högsta åklagare är riksåklagaren som arbetar på den tredje rättsliga nivån. I sällsynta fall kan även riksåklagaren överpröva och ändra beslut som fattats på den andra rättsliga nivån.