Åklagarmyndigheten

Hoppa till innehållet

Vittne

I Sverige har vi allmän vittnesplikt. Det innebär en skyldighet att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och hens försvarare anser att det behövs.

Vid utredningen av ett brott är det viktigt att alla uppgifter som har betydelse för utredningen kommer fram. Annars kanske polis och åklagare inte får en fullständig bild av vad som har hänt, vilket kan leda till att den som har begått brottet inte kan dömas för det.

Polis och åklagare får därför hålla förhör med alla som har upplysningar att lämna. Så är till exempel fallet om någon har sett ett brott begås eller har fått veta något som har med brottet att göra. Även om en person inte känner till eller har sett något, så kan det vara viktigt att berätta just det.

Allmän vittnesplikt

I Sverige har vi allmän vittnesplikt. Det innebär en skyldighet att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och hens försvarare anser att det behövs. En enskild person kan alltså inte bestämma själv om hen vill vittna eller inte. Undantag görs bara för den som till exempel är nära släkt med den åtalade.

För den som känner sig orolig finns hjälp och stöd att få. På många domstolar finns vittnesstöd och särskilda väntrum för vittnen. Ta kontakt med tingsrätten före förhandlingen om du har frågor om hur det ser ut på just den tingsrätten.

Vittnesed

Den som är vittne i en rättegång börjar med att avlägga en vittnesed: ”Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Att bryta mot detta, dvs. att ljuga eller undanhålla fakta, är att begå mened vilket är ett brott.

Mened

Den som avlagt vittnesed inför domstol och sedan i sitt vittnesmål ljuger på ett sådant sätt att målets utgång påverkas kan dömas för mened.

Påföljden för mened är normalt fängelse. Det är skillnad på mened och på att vägra besvara en fråga under huvudförhandling. Den som vägrar att svara på frågor kan bli häktad.

Den som ljuger i en rättegång utan att ha avgivit ed men under sanningsförsäkran gör sig skyldig till brottet osann partsutsaga.

domstol.se

Information för dig som är kallad som vittne

Åklagarmyndigheten

010-562 50 00

Nytt från den 1 januari 2025

Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

Läs mer
PuffImage
;