Åklagarmyndigheten

Hoppa till innehållet

Att jobba som åklagare

Som åklagare har du en stark och framträdande roll i rättssamhället och är en viktig del av vårt demokratiska system. Ingen annan yrkesgrupp inom rättsväsendet är på samma sätt involverad i ett ärendes alla moment.

Åklagaren har tre huvuduppgifter:

  1. Utreda brott tillsammans med polisen. En brottsutredning, som också kallas förundersökning, genomförs för att fastställa om ett brott har begåtts, vem som i så fall kan misstänkas och om bevisningen räcker för att väcka åtal.
  2. Besluta i åtalsfrågan. När förundersökningen är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol.
  3. Framträda i domstolen. Om åtal väcks blir det rättegång. En av åklagarens uppgifter är att bevisa att den åtalade har begått brottet.

Som åklagare har du jour- och beredskapstjänst vilket innebär att du har jour några gånger per år under nätter och helger. Då ska du snabbt kunna fatta beslut om anhållande eller husrannsakan. Du får särskild ersättning för jourtjänstgöringen.

Det finns alltid åklagare i tjänst

Följ med åklagaren Charlotta Holmgren en natt på åklagarjouren. Under natten ringer polisen om brott som precis har begåtts och det är Charlottas uppgift att fatta beslut, bl.a. om anhållanden.

Se filmen på Youtube
PuffImage

Vad krävs för att du ska trivas i åklagarrollen?

Åklagaryrket är ansvarsfullt och krävande. Som åklagare ska du gilla utmaningar och att arbeta med brottsbekämpning i en händelsestyrd verksamhet. Förutom rätt utbildning krävs ett antal personliga egenskaper för att klara jobbet. Du måste bland annat vara beslutsför, vara självständig och ha ett gott omdöme.

Åklagare har kontakt med många olika människor: de som varit utsatta för brott eller begått brott, journalister, advokater, domare, skatterevisorer och andra tjänstemän vid olika myndigheter. Därför behöver du ha förmåga att skapa kontakt med människor i olika situationer. Du måste, när det är motiverat, också kunna fatta beslut som är obehagliga för andra människor.

Följ åklagaren en arbetsdag

När Carl Mellberg han kommer till kontoret på morgonen får han ändra sina planer för dagen då han blir förundersökningsledare för en mordutredning.

Se filmen på Youtube
PuffImage

Podd om åklagaryrket

Hur är det att vara åklagare? Lyssna på podden ”Livet som åklagare” för att få veta hur väl din bild av åklagaryrket stämmer överens med verkligheten.

Till alla avsnitt
PuffImage

Karriär och utveckling

Åklagare har goda karriär- och utvecklingsmöjligheter. Från den första dagen erbjuder vi kontinuerlig kompetensutveckling, och du får en utmanande vardag som innebär allt från självständigt arbete till kunskapsutbyten med kompetenta kollegor.

De flesta åklagare arbetar med alla slags brottmål men det finns också åklagare som är specialiserade inom särskilda brottsområden, till exempel ekonomiska brott eller narkotikabrott.

Som åklagare har du möjlighet att söka till andra roller, till exempel senior åklagare. Du kan också bli teamledare eller anmäla intresse för utlandsuppdrag, tidsbegränsade tjänster på huvudkontoret eller utvecklingscentrum och utlåning till andra myndigheter.

Seniora åklagare ansvarar för de svåraste ärendena

Den som arbetat som kammaråklagare i några år och som visar skicklighet i arbetet kan söka en anställning som senior åklagare. Seniora åklagare tar ansvar för de svåraste ärendena som förekommer på en åklagarkammare, dvs. i huvudsak allvarlig och komplicerad brottslighet. Som senior åklagare förväntas man också handleda yngre kollegor och ta ansvar för hela kammarens verksamhet.

Statsåklagare är myndighetens skickligaste åklagare

Inom varje åklagarområde finns ett antal statsåklagare. Statsåklagarna är de allra skickligaste åklagarna i myndigheten, med lång erfarenhet av rollen som åklagare. De förväntas leda utredningar i de mest komplicerade ärendena, exempelvis där det förekommer en stor mängd hemliga tvångsmedel eller är fråga om organiserad brottslighet. Statsåklagaren är en resurs för hela åklagarområdet.

Åklagarmyndigheten

010-562 50 00

;