Åklagarmyndigheten

Hoppa till innehållet

Jobba utomlands

Som åklagare har du möjlighet att arbeta utomlands. Det ger dig möjlighet att utvecklas i din yrkesroll och på ett personligt plan, samtidigt som du bidrar till vårt arbete med bekämpning av den internationella brottsligheten eller Sveriges arbete med fredsfrämjande och internationellt bistånd.

För att vara aktuell för arbete utomlands krävs vanligtvis minst tre års erfarenhet som kammaråklagare. Tjänstgöringen är oftast minst ett år, men vissa uppdrag kan vara kortare.

Eurojust – åklagarnas motsvarighet till Europol

Eurojust är en EU-byrå med uppdrag att främja och förbättra samordningen och samarbetet i utredningar gällande gränsöverskridande och grov brottslighet.

Eurojust finns i Haag i Nederländerna. Där arbetar representanter från alla EU:s medlemsländer och tio länder utanför EU. Åklagare och domare kan genom Eurojust få hjälp att lösa frågor och utmaningar som kan uppstå när åklagare från olika länder behöver samarbeta. Det kan till exempel handla om en utredning i Sverige med misstänkta eller bevisning i Frankrike. Den svenska åklagaren kontaktar då den svenska enheten vid Eurojust som hjälper åklagaren i Sverige att få till ett bra samarbete med rätt personer i Frankrike.

  • Uppdragen är på ett eller fem år.
  • Åklagarmyndigheten har tre befattningar vid svenska desken på Eurojust.
  • Flera års erfarenhet som kammaråklagare krävs för att få uppdrag vid svenska desken.

EU-flagga

EU-missioner och Internationella brottmålsdomstolen

Åklagarmyndigheten har i uppdrag av regeringen att bidra med åklagare till internationell civil krishantering. Det är regeringen som bestämmer vad åklagare ska bidra med utomlands och i vilka insatser.

De senaste åren har Åklagarmyndigheten bidragit med personal i EU-missioner i Palestina (EUPOL Copps) och Ukraina (EUAM Ukraina). För närvarande har myndigheten också åklagare sekunderade till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Podd: jobba utomlands

Hur är det att arbeta som svensk åklagare utomlands? Lyssna på podden "Livet som åklagare", som gästas av Pontus Bergsten från Eurojust och Karin Lundström-Kron med erfarenhet från Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

Lyssna på Spotify
PuffImage

Därför ändrades mitt yrkesval

Åsa Valter, som arbetar som åklagare i Luleå, berättar om hur volontärarbetet i Sydafrika påverkade hennes yrkesval.

Se filmen på Youtube
PuffImage

Åklagarmyndigheten

010-562 50 00

;