Kristina Tokareva

Kristina Tokarevas intresse för åklagaryrket väcktes under juristutbildningen, när en åklagare besökte universitetet och berättade om sin vardag. Efter det har vägen varit utstakad.
– Åklagaren berättade att det är ett bra yrke om du inte vill veta hur jobbet ser ut när du kommer dit på morgonen. Det tyckte jag lät lockande, säger Kristina.
Efter examen arbetade Kristina som beredningsjurist på Åklagarmyndigheten och sedan som tingsnotarie, innan hon började som åklagaraspirant i Falun.
– Det har alltid varit viktigt för mig att ha ett meningsfullt jobb, och det är åklagaryrket. Det finns inget jag hellre skulle vilja jobba med.
Från åklagaraspirant till assistentåklagare
Kristina är i rätten ungefär två dagar i veckan. Resten av tiden arbetar hon på kammaren med att leda förundersökningar och fatta beslut om åtal. Variationen av ärendetyper har blivit större i takt med att hon arbetat längre och gått från att vara åklagaraspirant till assistentåklagare.
– Några exempel på ärenden jag hade i början var olovlig körning, olaga hot och misshandel. Nu har jag fått ta mig an svårare ärenden och jag leder egna förundersökningar.
Varje åklagaraspirant tilldelas en handledare och följer en tydlig utbildningsplan.
– Jag har haft en jättebra handledare som varit stöttande och funnits tillgänglig när jag behövt hjälp. Han har låtit mig vara delaktig i större ärenden som han haft och jag har fått skriva förslag på direktiv till polisen.
– Han har också följt med mig på förhandlingar och kommit med feedback och tips om förhandlingsteknik. Det har varit väldigt värdefullt.
De personliga egenskaperna
Förutom att uppfylla de formella kraven behöver man ha ett antal personliga egenskaper för att klara jobbet som åklagare. Vissa egenskaper är extra värdefulla att ha, enligt Kristina.
– Det är bra att vara beslutsför, för vi fattar många beslut dagligen. Det är ofta beslut som har stor påverkan på människors liv. Man måste ha respekt för det, men man får inte tycka att det är jobbigt att komma till avslut.
Det är också bra att vara snabbtänkt och flexibel eftersom arbetet som åklagare är händelsestyrt, både under förundersökningsarbetet och i rätten.
– Även om man förbereder sig inför en förhandling kan saker förändras snabbt, till exempel att försvaret åberopar ny bevisning under förhandlingen. Då gäller det att kunna anpassa sig till situationen och laga efter läge.
Kristina Tokareva och åklagarkollegan Erik Grundén.
Vad är det bästa med att vara åklagare?
Det Kristina uppskattar mest med åklagaryrket är variationen och samarbetet.
– Jag gillar blandningen av alla arbetsuppgifter. Det är spännande och utvecklande att samarbeta med polisen och att vara i rätten och träffa alla parter.
– Det är också en fördel att åklagare har förtroendearbetstid. Om inte några förhandlingar eller andra inbokade möten står på schemat finns det möjlighet att själv bestämma över sin tid, men såklart med hänsyn till rådande arbetsbelastning och arbetsuppgifter. Detta gör jobbet mer flexibelt.
För den som är nyfiken på hur det är att jobba som åklagare har Kristina ett råd:
– Är man intresserad tycker jag absolut att man ska testa! Ett första steg kan vara att söka sig till jobbet som beredningsjurist för att få en inblick i arbetet på åklagarkammare.
Intervjun publicerades i april 2025.