Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs mer
– Hur många brott utreder du samtidigt?
– Har åklagare provision?
– Har du blivit rädd någon gång?
Det här var några av de frågor kammaråklagare Ida de Luna Sjöholm fick på ett besök på Nyköpings gymnasium i veckan. Eleverna går på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning juridik.
Ida är en av många åklagare som i mån av tid besöker skolor för att berätta om åklagarens uppgifter. Med besöken vill vi förutom att sprida kunskap även tidigt väcka intresse för yrket och verka för mångfald och likabehandling på myndigheten.
– Det är en rolig och viktig uppgift att träffa ungdomarna. Inte sällan kommer det oväntade frågor som får oss att tänka till, berättar Ida.
Åklagarmyndigheten har även ett utbildningsmaterial som skolor kan använda i undervisningen.
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer