Åklagarmyndigheten är beredskapsmyndighet

Den 1 oktober blev Åklagarmyndigheten beredskapsmyndighet. Det innebär ett ökat ansvar att planera för att säkerställa myndighetens verksamhet under fredstida kriser, men även under höjd beredskap och krig.

Åklagarmyndigheten är en central del av rättskedjan. Polismyndigheten är ansvarig myndighet i sektorn Ordning och säkerhet, som Åklagarmyndigheten tillhör. Nu har även Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Kustbevakningen, Säkerhetspolisen, Tullverket och Kriminalvården fått ett utökat ansvar som beredskapsmyndigheter. Samverkan med andra myndigheter inom rättsväsendet är en viktig del i beredskapsarbetet.

– Rättskedjan ska kunna fortsätta fungera under svårare förhållanden. Det är viktigt att alla aktörer inom rättsväsendet samverkar och har liknande prioriteringar, säger Kristian Agneklev som arbetar med totalförsvarsfrågor på Åklagarmyndigheten.

Totalt finns från och med den 1 oktober 60 beredskapsmyndigheter i Sverige. Det är myndigheter med särskild betydelse för samhällets krisberedskap och totalförsvar. Myndigheterna ska ha god förmåga att motstå hot och risker, förebygga sårbarheter, hantera fredstida krissituationer och genomföra sina uppgifter vid höjd beredskap.

Förordningen om beredskapsmyndigheter (på riksdagen.se) 

Samlad information om beredskapsmyndigheter (på msb.se)

 

Publicerad 2022-10-03

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter