Arbeta utomlands som åklagare
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merSom tidigare år genomfördes Veterandagen för att hylla veteraner inom militär och civil krishantering och hedra minnet av de som betalat det högsta priset i arbetet för fred runt om i världen.
Dagen bestod av en mer ceremoniell del med kransnedläggning och flaggparad, samtidigt som det pågick en samlad utställningsdel där långt fler än rättsväsendet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fanns representerade.
Bland uniformer och blå baskrar hade Åklagarmyndigheten tre representanter på plats som fick svara på frågor om myndighetens internationella verksamhet i Palestina men även i andra länder. Med sig hade de samlad information om åklagarverksamheten liksom gåvor att dela ut till barn och vuxna.
Svar på frågor
Utöver att svara på frågor från allmänheten, veteraner och unga rekryter intervjuades åklagare Linalotta Petrelius Ndisi på plats av flygande reporter om hennes och Åklagarmyndighetens erfarenheter av utlandstjänstgöring i Albanien.
Samling runt monumentet Restare
Själva statsceremonin ägde rum runt veteranmonumentet och under den mer ceremoniella delen bjöds det inför stor publik på flaggparad och tal av både riksdagens talman Andreas Norlén, statsminister Magdalena Andersson och senare även av överbefälhavare Micael Bydén och rikspolischefen Anders Thornberg.
Prins Carl Philip Bernadotte la under eftermiddagen ner en krans vid monumentet Restare tillsammans med generalsekreteraren för Sveriges Veteranförbund Marianne Boström, statsministern och talmannen. Lokala firanden ägde samtidigt rum runt om i landet.
Samlad dokumentation från Veterandagen finns
En cirka 10 timmar utsändning av Försvarsmakten från Veterandagen finns att se där dels åklagare Linalotta Petrelius Ndisi blir intervjuad på plats, dels presenteras ett personporträtt av åklagare Karin Lundström-Kron som berättar om sina erfarenheter från tjänstgöring i Palestina (cirka 3.13.00 in i sändningen).
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs merNär polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott.
Läs merFörtroendet för åklagare har ökat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå.
Läs mer