Åklagarmyndigheten populär bland juriststudenter

Företaget Universum listar årligen Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland studenter inom olika områden. När juriststudenterna i år sa sitt hamnade Åklagarmyndigheten på andra plats.
Riksåklagaren Petra Lundh tar emot priset för andra platsen i kategorin Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland juriststudenter.
Riksåklagare Petra Lundh fanns på plats och tog emot priset för andra platsen i kategorin Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland juriststudenter. Prisutdelningen skedde i år utan publik.

Listan bygger på en undersökning där över 21 000 studenter svarade på frågor om vad som är viktigt hos en framtida arbetsgivare och vilken arbetsgivare de ser som mest idealisk.

Förra året hamnade Åklagarmyndigheten på tredje plats och riksåklagaren gläds åt att juriststudenterna fortsätter att se åklagaryrket som attraktivt.

– Vi är glada och stolta över att studenterna än en gång har rangordnat oss som en av de mest intressanta arbetsgivarna. Det är inget vi tar för givet utan det är något som kräver fortsatt arbete från vår sida, säger riksåklagare Petra Lundh.

Anledningen till åklagaryrkets popularitet tror Petra Lundh bland annat ligger i åklagarens unika och starka ställning i rättsväsendet.

– Jag tror studenterna känner att åklagare är ett jobb där man kan göra skillnad och påverka. Man kan stoppa viss brottslighet och man kan se till att brottsoffer får upprättelse, det tror jag är jätteviktigt.

Etta på listan som innehåller 75 arbetsgivare blev advokatbyrån Mannheimer Swartling vilket innebär att Åklagarmyndigheten fortsatt är den aktör inom rättsväsendet som juriststudenterna helst vill arbeta för efter examen.

Vill du också bli en del av Åklagarmyndigheten? Läs mer här.

Publicerad 2021-03-19

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Prioriterade prejudikatfrågor 2024

    Riksåklagaren tar varje år i samverkan med Ekobrottsmyndigheten fram en lista över frågor där det bedöms som särskilt viktigt att Högsta domstolen ger vägledning.

    Läs mer
  • Fler nyheter