Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merListan bygger på en undersökning där över 21 000 studenter svarade på frågor om vad som är viktigt hos en framtida arbetsgivare och vilken arbetsgivare de ser som mest idealisk.
Förra året hamnade Åklagarmyndigheten på tredje plats och riksåklagaren gläds åt att juriststudenterna fortsätter att se åklagaryrket som attraktivt.
– Vi är glada och stolta över att studenterna än en gång har rangordnat oss som en av de mest intressanta arbetsgivarna. Det är inget vi tar för givet utan det är något som kräver fortsatt arbete från vår sida, säger riksåklagare Petra Lundh.
Anledningen till åklagaryrkets popularitet tror Petra Lundh bland annat ligger i åklagarens unika och starka ställning i rättsväsendet.
– Jag tror studenterna känner att åklagare är ett jobb där man kan göra skillnad och påverka. Man kan stoppa viss brottslighet och man kan se till att brottsoffer får upprättelse, det tror jag är jätteviktigt.
Etta på listan som innehåller 75 arbetsgivare blev advokatbyrån Mannheimer Swartling vilket innebär att Åklagarmyndigheten fortsatt är den aktör inom rättsväsendet som juriststudenterna helst vill arbeta för efter examen.
Vill du också bli en del av Åklagarmyndigheten? Läs mer här.
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer