Arbeta utomlands som åklagare
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merListan över "Sveriges mest attraktiva arbetsgivare" tas varje år fram av företaget Universums s.k. karriärbarometer.
I årets enkätundersökning har Åklagarmyndigheten klättrat till femte plats för ”senior professionals” jämfört med elfte plats 2020. Senior professionals är yrkesverksamma jurister som har arbetat mer än åtta år som jurister.
I kategorin ”young professionals” – jurister som har 1–8 års yrkeslivserfarenhet – hamnar vi på tionde plats i år, jämfört med fjortonde plats förra året.
I år har över 16 600 yrkesverksamma i flera branscher, varav ”juridik” är en bransch, besvarat undersökningen. I rankningen gjord av mer seniora jurister ligger Regeringskansliet, Säkerhetspolisen och Utrikesdepartementet i topp tre och Åklagarmyndigheten återfinns så högt som på femte plats, dvs. före Polismyndigheten och domstolsväsendet (samt ett antal advokatbyråer).
Vad gäller jurister med lite kortare erfarenhet är Regeringskansliet, Utrikesdepartementet och FN i topp och det ser över huvud taget ut som att internationella tjänster lockar.
Åklagarmyndigheten arbetar löpande med att föra ut kunskap om åklagaryrket till olika målgrupper och att stärka myndighetens varumärke som arbetsgivare. Även åklagarnas mer offentliga del av arbetet, som bl.a. syns i media, bidrar till att sprida kunskap om yrket. Det senaste resultatet är således ett välkommet kvitto på det arbete som görs på flera fronter.
1. Regeringskansliet
2. Säkerhetspolisen
3. Utrikesdepartementet
4. IKEA
5. Åklagarmyndigheten
6. Finansinspektionen
7. Polismyndigheten
8. HM
9. Svenskt Näringsliv
10. FN
1. Regeringskansliet
2. Utrikesdepartementet
3. FN
4. Säkerhetspolisen
5. Polisen
6. IKEA
7. Domstolsväsendet (Domarbana)
8. EU-kommissionen
9. EU-domstolen
10. Åklagarmyndigheten
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs merNär polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott.
Läs merFörtroendet för åklagare har ökat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå.
Läs mer