Årsredovisning 2016

Åklagarmyndigheten har under 2016 fortsatt att visa stabila och goda resultat och en god förmåga att klara sitt uppdrag.

Omvärldsförändringar ställer nya krav på Åklagarmyndigheten. Brotten blir alltmer omfattande, komplexa och internationella. Ett exempel på detta är de it-relaterade brotten som har ökat under senare år. För att möta detta har myndigheten under året genomfört utbildningar och utvecklat metodstöd. 

En ökad gängkriminalitet med stark koppling till vissa geografiska områden har också kommit att ställa rättsväsendet inför nya utmaningar.

Åklagarmyndigheten samverkar med övriga myndigheter inom rättsväsendet för att bekämpa grov organiserad brottslighet, varvid de särskilt utsatta områdena numera finns i fokus.

Åklagarmyndigheten är en resursmässigt liten men kompetensmässigt stark länk i rättskedjan.

Publicerad 2017-02-22

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Prioriterade prejudikatfrågor 2024

    Riksåklagaren tar varje år i samverkan med Ekobrottsmyndigheten fram en lista över frågor där det bedöms som särskilt viktigt att Högsta domstolen ger vägledning.

    Läs mer
  • Fler nyheter