Årsredovisning 2018

Åklagarmyndigheten har lämnat årsredovisningen för 2018 till regeringen. Myndighetens resultat när det gäller antalet och andelen lagförda personer är goda.

Det systematiska arbetet med brottsutbytesfrågor har också visat goda resultat, antalet ärenden med yrkanden om förverkande av utbyte av brott eller brottslig verksamhet har ökat. En fortsatt utmaning är de ökande genomströmningstiderna och balanserna.

Åklagarmyndigheten och Kriminalvården har haft ett gemensamt uppdrag från regeringen att utveckla statistiken för häktningar och restriktioner. Mer detaljerad statistik och av högre kvalitet finns därför med i denna årsredovisning.

• Inflödet ökar i de flesta brottsgrupper. Antalsmässigt är det framför allt brottsmisstankar om förmögenhetsbrott, narkotikabrott och brott mot frihet och frid som har ökat. Andelsmässigt har förmögenhetsbrotten ökat med tolv procent och brottsmisstankar om sexualbrott har ökat med drygt åtta procent.

• Antalet inkomna ärenden uppgick under 2018 till 166 900 vilket är en procent högre än 2017 då 164 800 ärenden inkom.

• Det totala inflödet av brottsmisstankar har under 2018 ökat från 422 500 år 2017 till 437 200, en ökning med cirka 14 800 brottsmisstankar eller tre procent.

 

Publicerad 2019-02-21

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter