Årsredovisning för 2015 lämnad till regeringen

Åklagarmyndigheten redovisar även för 2015 ett bra resultat och en god måluppfyllelse.

Den genomsnittliga handläggningstiden i åklagarledda förundersökningar har ökat, men tiden från färdigt beslutsunderlag till beslut är fortfarande kort. Åklagarbalanserna är fortsatt låga. Andelen lagförda misstänkta personer är kvar på samma nivå som tidigare år.

Under 2015 har flera omfattande ärenden ställt stora krav på Åklagarmyndigheten, bland annat flera komplicerade ärenden om bidragsbedrägerier. Flera mål har avsett sexuella övergrepp mot barn på internet, en brottstyp som har ökat till antal och som ofta innebär stora utredningar med betydande bevissvårigheter.

Nya riktlinjer har fastställts för att om möjligt begränsa användningen av häktningar och restriktioner. Andelen häktade som har restriktioner har också minskat under året, men om det är en direkt följd av riktlinjerna är ännu för tidigt att säga.

Under det gångna året har både ökade flyktingströmmar och en höjd terrorhotnivå inneburit utmaningar för samhället. Åklagarmyndigheten har sett över sin förmåga att hantera de ärendetyper som omvärldsförändringarna kan tänkas generera.

– Det är min bedömning att Åklagarmyndigheten har en god förmåga att möta de krav som samhällsutvecklingen ställer, säger riksåklagare Anders Perklev.

Publicerad 2016-02-22

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter