Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merDen genomsnittliga handläggningstiden i åklagarledda förundersökningar har ökat, men tiden från färdigt beslutsunderlag till beslut är fortfarande kort. Åklagarbalanserna är fortsatt låga. Andelen lagförda misstänkta personer är kvar på samma nivå som tidigare år.
Under 2015 har flera omfattande ärenden ställt stora krav på Åklagarmyndigheten, bland annat flera komplicerade ärenden om bidragsbedrägerier. Flera mål har avsett sexuella övergrepp mot barn på internet, en brottstyp som har ökat till antal och som ofta innebär stora utredningar med betydande bevissvårigheter.
Nya riktlinjer har fastställts för att om möjligt begränsa användningen av häktningar och restriktioner. Andelen häktade som har restriktioner har också minskat under året, men om det är en direkt följd av riktlinjerna är ännu för tidigt att säga.
Under det gångna året har både ökade flyktingströmmar och en höjd terrorhotnivå inneburit utmaningar för samhället. Åklagarmyndigheten har sett över sin förmåga att hantera de ärendetyper som omvärldsförändringarna kan tänkas generera.
– Det är min bedömning att Åklagarmyndigheten har en god förmåga att möta de krav som samhällsutvecklingen ställer, säger riksåklagare Anders Perklev.
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer