Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merBrottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet kan användas vid brott där personer medvetet försöker förhindra eller försvåra för yrkesgrupper inom t ex polis, räddningstjänst, sjukvård och brandkår att utföra sina arbetsuppgifter vid utryckning på akuta händelser.
En av landets åklagare som hittills använt sig av den nya brottsrubriceringen i en utredning är kammaråklagare Fredrik Normark i Gävle.
I området Sätra i Gävle var det i januari i år oroligt under flera kvällar med ett stort antal bränder. Räddningstjänst och polis hade en ökad närvaro och höjd beredskap. En av kvällarna ställde tre unga män ut parkbänkar i gatan för att förhindra eller försvåra för polis och brandkår att komma fram.
Männen greps och anhölls misstänkta för brottet framkallande av fara för annan.
Åklagaren fick snabbt en tydlig bild av vad som hade hänt. Polis och brandkår hördes och de lämnade uppgifter som visade att agerandet var riktat direkt mot blåljuspersonalen för att visa missnöje. I en av de misstänktas telefoner hittades filmer som visade när de tre misstänkta satt på bänkarna ute i gatan, innan kameran riktades mot och zoomade in brandkåren.
– Brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet var då ny sedan årsskiftet och jag bestämde mig direkt för att rubricera om misstanken. Tingsrätten valde också att häkta de misstänkta på den nya brottsrubriceringen, berättar Fredrik Normark.
Männen åtalades för sabotage mot blåljusverksamhet och i tingsrätten dömdes alla tre för brottet.
– Det var helt klart intressant att få tingsrätten att pröva det här brottet. Tingsrätten gick på min linje, det kändes bra att vi fick gehör för våra yrkanden. Nu ser vi att lagen kan användas på det sätt som det är tänkt, säger Fredrik.
– För att man lyfter fram vikten av att blåljuspersonalen får arbeta ostört med sina respektive uppgifter. I allmänhetens ögon är det här en viktig och skyddsvärd verksamhet. De ska ha ett särskilt starkt skydd mot rena sabotage. Det ska bli intressant att följa utvecklingen framöver, avslutar Fredrik.
Straffskalan för brottet sabotage mot blåljusverksamhet, när det är av normalgraden, är fängelse i högst fyra år.
De åklagarkammare som, fram till den sista juli, väckt åtal med den nya brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet sedan 1 januari 2020 är: Norrorts åklagarkammare i Stockholm, Söderorts åklagarkammare i Stockholm, Åklagarkammaren i Jönköping, Åklagarkammaren i Kalmar, Åklagarkammaren i Helsingborg, Åklagarkammaren i Borås, Göteborgs åklagarkammare, Åklagarkammaren i Uppsala, Åklagarkammaren i Falun och Åklagarkammaren i Gävle.
Läs betänkandet på riksdagen.se
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer