Barn med funktionshinder

Åklagarmyndigheten har särskilt utsedda åklagare för utredningar om brott mot barn. Förutom fallenhet och eget intresse får dessa åklagare en specialutbildning som bland annat omfattar ämnen som barnförhör, barns utveckling, socialtjänstens ansvar och barn med funktionshinder.
Genrebild på person med kryckor
Foto: Katja Kircher

Ett barn med intellektuella eller neuropsykiatriska funktionshinder kan inte förväntas att uttrycka sig och ha samma förutsättningar att berätta om vad de kan ha utsatts för. Ett sådant barn kan därför behöva särskilt stöd för att klara ett förhör. Förhörsledaren kan vidare behöva särskild handledning för att samtala med ett barn med funktionshinder.

I Åklagarmyndighetens handbok om handläggning av ärenden om övergrepp mot barn uppmanas åklagaren att alltid överväga att anlita expertis i utredningen för att få stöd i anslutning till barnförhör. Man kan också låta experten hålla hela eller delar av förhöret. Åklagaren har också möjlighet att begära att domstolen utser en domstolssakkunnig. I handboken ges också ledning för hur förhöret bör planeras och på litteratur om intervjuer med barn som har intellektuella och neuropsykiatriska funktionshinder.

Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg ansvarar för tillsyn och metodutveckling inom området brott mot barn.

Publicerad 2015-12-17

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter