Nya föreskrifter om ordningsbot
Den 21 februari 2025 träder nya föreskrifter om ordningsbot i kraft.
Läs merSyftet med den nya lagen är att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar vissa brott mellan närstående eftersom dessa barn enligt forskning löper ökad risk att drabbas av både psykisk och fysisk ohälsa.
Barnfridsbrottet gör det straffbart att låta ett barn bevittna vissa uppräknade brott i 3, 4, 6 och 12 kap. BrB samt straffbara försök till de angivna brotten. Brottet förutsätter att barnet är närstående eller tidigare närstående till både gärningspersonen och målsäganden i grundbrottet (det bevittnade brottet). Relationen mellan gärningspersonen och målsäganden i grundbrottet saknar betydelse. Brottet är gradindelat (ringa, normalgrad, grovt) och kommer även ingå i grov fridskränkning.
Barnet som bevittnat brott blir målsägande och har rätt till biträde av särskild företrädare/målsägandebiträde. Bevittna innebär i barnfridsbrottet att barnet ska ha sett eller hört de väsentliga delarna av brottet. Det finns inget krav på att barnet förstår att det som händer utgör ett brott eller att barnet kan ge uttryck för sin upplevelse.
Den 21 februari 2025 träder nya föreskrifter om ordningsbot i kraft.
Läs merVerksamheten i Högsta domstolen redovisas årligen i två rapporter; riksåklagarens prejudikatbildande verksamhet och listan över prioriterade prejudikatfrågor.
Läs merPå Åklagarkammaren i Östersund arbetar sex kvalificerade handläggare med trafikärenden från Stockholm och norrut, från beredning till rättsprocess. Trafikärenden från landets södra halva hanteras vid Åklagarkammaren i Karlskrona.
Läs merÅklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.
Läs mer