Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.
barnfridsbrott illustration

Bakgrunden till barnfridsbrottet hittar vi i Barnkonventionen, som blev svensk lag 2020. Lagen ger oss vissa förpliktelser, till exempel att alla barn har samma rätt att växa upp i trygga förhållanden. Enligt barnkonventionens grundprinciper ska barn också ha rätt att komma till tals.

– Barnfridsbrottet har verkligen satt fingret på barns hemförhållanden och kan synliggöra det i en statistik som inte tidigare var möjlig. Det är väldigt positivt att man nu ur ett barnperspektiv kan tydliggöra barns utsatthet i hemmiljön, säger Eva-Marie Persson överåklagare på Åklagarmyndigheten.

Varför finns det ett barnfridsbrott?

– För att barn bevittnar brott. Flera studier tyder på att var tionde barn i Sverige upplevt våld mellan närstående vuxna. Det finns forskning som visar på att det är mer skadligt att uppleva våld i familjen än att själv utsättas för våld. Det kan få långsiktiga konsekvenser som medför en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen, säger Eva-Marie.

Att vittne blev målsägande blev banbrytande

– Enligt huvudregeln ska vi inhämta samtycke från vårdnadshavarna innan vi håller förhör med ett barn som har bevittnat ett brott. Med barnfridsbrottet förändrades detta på så sätt att det barn som har bevittnat vissa brott i nära relationer nu bedöms vara målsägande. Det gör att vi inte behöver vårdnadshavarens lov att höra dessa barn, eftersom barnet själv är utsatt för brott. Då kan vi lättare uppfylla barnkonventionens artikel 12, som säger att barnet har rätt att få komma till tals. Att vittne blev målsägande blev banbrytande, det är det som är den stora förändringen i det här nya brottet, avslutar Eva-Marie Persson.

Publicerad 2024-07-01

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter