– Det ligger i vårt kärnuppdrag att jobba med att återta brottsvinsterna. Den nya förverkandelagstiftningen påverkar hela vår kedja och är en av de största reformerna på många år, säger vice chefsåklagare Thomas Elofsson på Åklagarkammaren i Helsingborg.
En viktig nyhet med den nya lagstiftningen är att pengar och värdeföremål som inte kan förklaras med legala inkomster nu kan förverkas utan att ägaren binds till att ha begått brott. Genom så kallat självständigt förverkande kan sådan egendom tas i beslag.
– Det innebär att brottsbekämpande myndigheter genom utredning om självständigt förverkande ges nya möjligheter att förverka vinster från brottslig verksamhet. Brottslighet ska helt enkelt inte löna sig, säger senior åklagare Johanna Kolga på riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.
Hur går det till vid självständigt förverkande?
En utredning om självständigt förverkande ska inledas om det finns anledning att anta att egendom härrör från brottslig verksamhet. Utredningen kan inledas av åklagare eller av vissa befattningshavare vid polisen. Inom ett dygn ska utredningen och eventuella beslag övertas av åklagare. Detta innebär att det är åklagaren som har det övergripande ansvaret för utredningen och talan om självständigt förverkande som sedan prövas i domstol.
Primär uppgift att förverka brottsvinster
Reglerna innebär också att det är en primär uppgift att ta tillbaka brottsvinster, oavsett om det finns ett brottsoffer som vill ha tillbaka det som han eller hon har förlorat.
Det är istället staten som ska se till att det som förverkas slussas tillbaka brottsoffret. För att underlätta det kan polis och åklagare redan under utredningen ta pengar och värdeföremål i pant för att säkerställa att den dömde betalar vad han eller hon blir skyldig.
– Det innebär i praktiken att brottsutredande myndigheter tidigt kan säkra en kommande fullgörelse av en betalningsskyldighet. Det kan i princip ske av vilken egendom som helst och egendomen behöver inte längre knytas till en brottsvinst eller oförklarade tillgångar, säger Johanna Kolga.
(Foto: Stockfoto)