Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merBudgetunderlag är den beskrivning av anslagsbehovet som myndigheten gör för de kommande tre åren, det vill säga 2019-2021. I årets budgetunderlag (länk till fil i pdf-format) begär Åklagarmyndigheten 77 miljoner kronor mer för 2019 än för 2018. För 2020 begärs ytterligare 50 miljoner och för 2021 också ytterligare 50 miljoner.
Under flera år har statsmakternas satsningar på rättsväsendet inneburit att Åklagarmyndigheten fått relativt stora anslagsökningar, som i huvudsak använts för att anställa nya åklagaraspiranter. Eftersom det tar cirka tre år att utbilda en åklagare måste en satsning på Åklagarmyndigheten ses som en långsiktig investering. För innevarande år kommer budgeten att gå ihop, men för de kommande tre åren krävs ramhöjningar om inte antalet anställda ska behöva minskas.
Utan de begärda anslagen skulle antalet åklagare behöva minska med drygt 100 under åren 2019-2021. Neddragningar skulle också behöva göras inom stödfunktionerna, inte minst it-verksamheten. För att kunna förbereda sig på bästa sätt begär myndigheten ett besked från regeringen redan i vårpropositionen.
Myndigheten har i budgetunderlaget betonat vilka konsekvenserna blir om begärda medel inte tilldelas.
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer