Budgetunderlaget lämnat till regeringen

I budgetunderlaget begär myndigheten 77 miljoner kronor mer för 2019 jämfört med 2018 års nivå. Konsekvenserna blir annars att antalet anställda måste minska.

Budgetunderlag är den beskrivning av anslagsbehovet som myndigheten gör för de kommande tre åren, det vill säga 2019-2021. I årets budgetunderlag (länk till fil i pdf-format) begär Åklagarmyndigheten 77 miljoner kronor mer för 2019 än för 2018. För 2020 begärs ytterligare 50 miljoner och för 2021 också ytterligare 50 miljoner.

Under flera år har statsmakternas satsningar på rättsväsendet inneburit att Åklagarmyndigheten fått relativt stora anslagsökningar, som i huvudsak använts för att anställa nya åklagaraspiranter. Eftersom det tar cirka tre år att utbilda en åklagare måste en satsning på Åklagarmyndigheten ses som en långsiktig investering. För innevarande år kommer budgeten att gå ihop, men för de kommande tre åren krävs ramhöjningar om inte antalet anställda ska behöva minskas.

Utan de begärda anslagen skulle antalet åklagare behöva minska med drygt 100 under åren 2019-2021. Neddragningar skulle också behöva göras inom stödfunktionerna, inte minst it-verksamheten. För att kunna förbereda sig på bästa sätt begär myndigheten ett besked från regeringen redan i vårpropositionen.

Myndigheten har i budgetunderlaget betonat vilka konsekvenserna blir om begärda medel inte tilldelas.

Publicerad 2018-02-22

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter