Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs mer– De innebär tillfällen till lärande och inspiration till utveckling av verksamheten, säger riksåklagare Petra Lundh.
I år blev förstås allt annorlunda. En planerad tredagars sammankomst i Köpenhamn blev istället ett två timmar långt digitalt möte.
– Tekniskt fungerade det bra; det var bara Island som hade några mindre problem. Och det var jätteroligt att få träffa de andra, säger Petra Lundh.
Som i så många andra sammanhang var det covid-19 som dominerade agendan.
- Det var tydligt att vi i Sverige klarat oss bättre än övriga länder eftersom vi ligger så långt framme i digitaliseringen, både internt med tillgång till ärendehanteringssystemet på distans och möjligheter till digitala domstolsförhandlingar. Flera av de andra länderna har till exempel byggt stora balanser eftersom domstolarna varit mer eller mindre stängda och möjligheterna till distansförhandlingar är begränsade, säger Petra Lundh.
Lite annat hann man också med att diskutera, till exempel den aktuella debatten om skillnaden mellan svensk och dansk lagstiftning. Inte oväntat kan man konstatera att verkligheten inte är vare sig svart eller vit. Allt är inte en dans på rosor i Danmark.
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer