Arbeta utomlands som åklagare
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs mer– Det senaste året har vi startat en podd och ett Instagramkonto för att visa upp åklagaryrket på fler sätt. Vi har också lagt mer fokus på att visa juriststudenter hur de kan få in en fot hos oss här och nu – både som sommarnotarie under studietiden och som beredningsjurist direkt efter studierna. Att intresset har varit stort får vi ett kvitto på nu, säger Sofia Forsberg, biträdande personalchef på Åklagarmyndigheten.
Åklagarmyndigheten för löpande ut kunskap om åklagarens unika och starka ställning inom rättsväsendet. Det senaste året har myndigheten arbetat med att utöka myndighetens närvaro i digitala kanaler, bland annat genom podden ”Livet som åklagare” och ett nytt Instagramkonto. Samtidigt har myndigheten fortsatt att hålla föreläsningar för juriststudenter, bjuda in till studiebesök och närvara på mässor.
Sofia Forsberg på Universums prisutdelning 2024.
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs merNär polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott.
Läs merFörtroendet för åklagare har ökat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå.
Läs mer