Fler än 1000 personer åtalade i gemensam satsning

Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet under 2018 har presenterats för regeringen. Bland annat har över 1 000 personer åtalats i tingsrätt sedan 2014 och knappt hälften av de åtalade har dömts till fängelse i sammanlagt 1 100 år.

Samverkansrådet överlämnar rapport för 2018 (Foto: polisen)

Samverkansrådet överlämnar rapporten för 2018 till inrikesminister Mikael Damberg (Foto: Polisen)

Den myndighetsgemensamma satsningen har pågått sedan 2009 och riktar in sig mot organiserad brottslighet.

Förra året utdömde tingsrätterna 304 år i fängelse i ärenden kopplade till satsningen. Det är nästan dubbelt så mycket som 2017.

Fokus på brott mot välfärdssystemet

Satsningen arbetade 2018 intensivt med att utreda brott mot välfärdssystemet. Resultatet är att Försäkringskassan genom återkrav och skadestånd beräknas ha gjort besparingar på 100 miljoner kronor, vilket är det högsta hittills i satsningens historia. Beloppet för beslutade höjningar av skatt på grund av satsningen var det högsta, 145 miljoner kronor, sedan 2014.

Många beslag

Under året beslagtogs många vapen och mycket narkotika. Beslagen av vapen omfattar också explosiva varor, främst handgranater. En stor del av vapnen togs i beslag utanför de tre storstadsregionerna. Beslagen av cannabis uppgick till 170 kilo och 60 000 narkotikaklassade tabletter togs i beslag utifrån insatser i satsningen.

Fakta om samarbetet

De samverkande myndigheterna inom satsningen mot organiserad brottslighet är: Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Ytterligare nio myndigheter ingår som nätverksmyndigheter: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Länsstyrelsen i Stockholms län (som samordnar övriga länsstyrelser i satsningen), Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse samt Transportstyrelsen.

 

 

Publicerad 2019-04-10

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter