Fler bedrägerier klaras upp

Bedrägeribrotten ökar i antal, men rättsväsendets förmåga att utreda och lagföra dessa brott har också ökat, enligt en ny rapport från Brå.

År 2015 anmäldes drygt 180 000 bedrägeribrott till polisen. Bedrägerier med hjälp av internet respektive kortbedrägerier ökar kraftigt, visar statistiken.

Internet som brottsforum eller som möjliggörare förekommer inom alla typer av bedrägerier, liksom identitetsmissbruk i någon form.

Fler åtal och fler fängelsedomar

Även om det finns en stor obalans mellan brottsvolymen och de tillgängliga utredningsresurserna hos polisen kan Brå notera flera tydliga förbättringar i rättsväsendets arbete med bedrägerier. Antalet bedrägeribrott som lett till åtal har ökat, liksom andelen lagföringar som faktiskt leder till fängelsedom. En viktig faktor är inrättandet av polisens Nationella bedrägericenter (NBC) och att polisen blivit väsentligt bättre på att samordna bedrägeriärenden.

Brå konstaterar också att rättsväsendet ökat förmågan att klara av stora och resurskrävande utredningar med flera gärningspersoner och många målsägare. Man framhåller de åtgärder som föreslås i Åklagarmyndighetens RättsPM om assistansbedrägerier (RättsPM 2015:5) och menar att det är viktigt att kunskap om dessa åtgärder sprids inom rättsväsendet samt att de bör tillämpas även vid andra typer av utredningar.

Förebyggande insatser är nödvändiga

Bedrägerier handlar inte enbart om rättsväsendets förmåga att utreda och lagföra brott. De viktigaste insatserna för att minska bedrägeribrottsligheten är det förebyggande arbetet i samhället i stort, konstaterar Brå. Man pekar därför på ett antal förebyggande åtgärder som både näringslivet och den offentliga sektorn bör genomföra.

– Jag håller med om detta. Rättsväsendet ska självklart sträva efter att klara upp så många brott som möjligt, men ska inte belastas av bedrägerier som enkelt hade kunnat förhindras med bättre kontrollsystem hos myndigheter och företag, säger riksåklagare Anders Perklev.

 

Publicerad 2016-03-21

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter