Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMyndigheten har deltagit i den så kallade Anseendeundersökningen sedan 2013. Med ett index på 46 ökar Åklagarmyndigheten fem punkter sedan förra året. Under de första sju åren låg index stadigt mellan 31 och 35, för att 2020 börja öka till en högre nivå. Förra året var index 41 (43 år 2022, vilket var den dittills högsta siffran).
Förra året minskade alla rättsvårdande myndigheter kraftigt, med undantag för Åklagarmyndigheten som endast noterade en liten minskning jämfört med 2022. I år hämtar Polismyndigheten, Säpo och Sveriges domstolar igen tappet med råge och uppvisar stora ökningar.
Högst anseende har Kustbevakningen följt av Valmyndigheten.
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer