Inrikesministern Mikael Damberg besökte Åklagarkammaren i Norrköping

Den 3 maj gjorde inrikesministern ett besök på åklagarkammaren och träffade där medarbetare samt företrädare för polisen och Norrköpings kommun.
Inrikesminister Mikael Damberg besöker Åklagarkammaren i Norrköping. Foto: Maria Nilsson, Åklagarmyndigheten

– Vi tycker själva att det blev ett mycket bra möte. Ministern och hans medarbetare var väl insatta i vår verksamhet och ställde mycket bra frågor, säger kammarchefen Torsten Angervåg.

– Jag är stolt över hur bra våra åklagare och administrativa personal redogjorde för vår verksamhet och de behov vi har för att kunna göra vårt arbete ännu bättre.

Bland ämnena på dagordningen stod narkotikabekämpning och förebyggande verksamhet, om verksamheten på en vanlig åklagarkammare samt vissa rättsliga frågor av betydelse för effektivitet och rättssäkerhet.

Hela rättskedjan har betydelse
– Polisens resursförstärkningar har gett resultat. De mäktar nu med att arbeta på flera fronter, bland annat i ärenden om barnpornografi, vaneförbrytare och bedrägerier. I bedrägeriutredningar har vi en dubblering av antalet redovisade utredningar här i Norrköping, säger Torsten Angervåg, och tillägger att det ger merarbete och ställer ökade krav på åklagarna.

–  Det finns en risk att Åklagarmyndigheten blir en flaskhals. Ökad produktion av ärenden ger ett ökat antal åtal, som i sin tur riskerar att öka balanserna i domstol.

Uppskattat besök
– Mina medarbetare och jag fick möjlighet att lyfta samtliga de frågor som vi ville ta upp med ministern. Det blev därför riktigt bra samtal, avslutar chefsåklagare Torsten Angervåg.

Publicerad 2019-05-08

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter