Arbeta utomlands som åklagare
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merListan över "Sveriges mest attraktiva arbetsgivare" tas varje år fram av företaget Universums s.k. företagsbarometer. Universum frågade nästan 24 000 studenter inom bl.a. ekonomi, teknik, data/it och juridik var de helst vill arbeta efter avslutade studier. Juriststudenterna valde Mannheimer Swartling advokatbyrå, FN och Åklagarmyndigheten som de tre arbetsgivare de helst skulle vilja arbeta för efter examen.
Liksom tidigare år är Åklagarmyndigheten den arbetsgivare inom rättsväsendet som lockar flest unga jurister. Polisen kom i år på femte plats, domstolsväsendet (notarie) på sjätte, domstolsväsendet (domare) på nionde, och Ekobrottsmyndigheten på sjuttonde plats.
Åklagarmyndigheten arbetar löpande med att föra ut kunskap om åklagaryrket till olika målgrupper och att stärka myndighetens varumärke som arbetsgivare.
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs merNär polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott.
Läs merFörtroendet för åklagare har ökat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå.
Läs mer