Konsekvenser för det internationella straffrättsliga samarbetet efter brexit

Den 1 februari 2020 genomförs brexit. Storbritannien lämnar EU vid midnatt mellan den 31 januari och den 1 februari 2020.

Enligt utträdesavtalet (C 384 I/1) inträder då en övergångsperiod under vilken det mesta i praktisk mening fortsätter som nu för åklagare i både Sverige och i övriga EU-länder. Övergångsperioden löper till och med 2020. Detta innebär att de befintliga EU-instrumenten såsom europeisk arresteringsorder, europeisk utredningsorder, europeiska frysningsbeslut m.m. tillämpas precis som vanligt under hela 2020.

Övergångsperioden kan, om parterna är överens om det, förlängas en gång dock som längst till och med 2022. Under övergångsperioden ska det framtida förhållandet mellan EU och Storbritannien förhandlas.  

 

Bild på EU-flaggan

Publicerad 2020-01-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter