Konsekvenser för det internationella straffrättsliga samarbetet efter brexit

Den 1 februari 2020 genomförs brexit. Storbritannien lämnar EU vid midnatt mellan den 31 januari och den 1 februari 2020.

Enligt utträdesavtalet (C 384 I/1) inträder då en övergångsperiod under vilken det mesta i praktisk mening fortsätter som nu för åklagare i både Sverige och i övriga EU-länder. Övergångsperioden löper till och med 2020. Detta innebär att de befintliga EU-instrumenten såsom europeisk arresteringsorder, europeisk utredningsorder, europeiska frysningsbeslut m.m. tillämpas precis som vanligt under hela 2020.

Övergångsperioden kan, om parterna är överens om det, förlängas en gång dock som längst till och med 2022. Under övergångsperioden ska det framtida förhållandet mellan EU och Storbritannien förhandlas.  

 

Bild på EU-flaggan

Publicerad 2020-01-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter