Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merNär våldsvågen eskalerade i Stockholm vid årsskiftet insåg polisen snart att man måste jobba på ett nytt sätt för att öka förutsättningarna att klara upp fler brott, och så blev det också. Det nya arbetssättet innebär att man utgår från gängen och vilka medlemmar och konflikter de har, istället för från var brottet geografiskt begåtts. Det innebär att ärendena samordnas på ett nytt sätt och att det är samma poliser som jobbar mot samma gäng och personer, vilket i sin tur innebär att de får en helt annan kunskap om gängen och gängkonflikterna än vad de skulle ha fått om brotten hade hanterats utifrån var i regionen de begåtts.
Inom åklagarområde Stockholm har man matchat detta med en åklagare som huvudansvarig och samordnare för varje ”kluster”.
– Ett kluster är lite förenklat detsamma som en gängkonflikt och för närvarande finns det fem kluster. Det innebär förstås inte att den huvudansvariga åklagaren själv ansvarar för alla enskilda brott som begås inom klustret, utan det finns sammanlagt ungefär 40 åklagare som jobbar med den här typen av ärenden, säger områdeschefen i Stockholm Eva Thunegard (bilden).
På samma sätt som inom polisen innebär arbetssättet att åklagarna som arbetar med ett kluster får en mycket större kännedom om just den här konflikten och personerna som ingår i den. De jobbar mer som ett team.
En effekt är att man till exempel kan se att samma vapen förekommer i flera pågående förundersökningar, vilket innebär att man kan använda sig av samma utlåtande från NFC i de olika utredningarna. Man kan även använda samma brukaranalyser från telefoner och behöver kanske inte heller höra om samma person flera gånger, utan det räcker med ett förhör. Det leder till kortare genomströmningstider och ökad lagföring.
– Poliserna förhindrar mord för att de är på plats där brotten begås; de vet var gängmedlemmarna befinner sig och vilka brott de planerar. Och om ett brott ändå begås är polisen ofta i närheten och kan snabbt gripa misstänkta.
Två vice chefsåklagare är ingångarna till polisen och det är också de som fördelar de nya gängrelaterade ärenden som kommer in. För att kunna resurssätta rätt håller de exempelvis koll på när det kan tänkas väckas åtal och bli huvudförhandling i de olika ärendena.
Under hösten kommer det att vara många stora rättegångar samtidigt som inflödet av de grova brotten bedöms fortsätta och därför kommer Stockholm att få förstärkning från de andra åklagarområdena.
– Sedan ser vi till att ha två åklagare i flera av ärendena, eftersom de är stora och ofta får utlöpare, säger Eva Thunegard.
– Det känns roligt att arbetssättet ger resultat! Vi har inte bara fler häktade och fler åtal utan också fler fällande domar. Vi gör skillnad!
(Fotografer: Anna Knöfel Magnusson - bild på polisavspärrning vid sprängd port i bostadshus, och Per Groth - porträttbild på områdeschef Eva Thunegard.)
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer