Arbeta utomlands som åklagare
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merHur omvärldsförändringarna med ökad globalisering och digitalisering påverkar den organiserade brottsligheten i hög omfattning.
Brottslighet mot välfärdssystemen är fortsatt omfattande och lyfts fram som allvarlig.
Skattebrott har sedan länge varit ett vanligt inslag för den myndighetsgemensamma satsningen, och brottsuppläggen blir alltmer internationella.
Penningtvätt är ofta en förutsättning för att kunna omsätta brottsvinsterna, och underlättas av digitala lösningar såsom kryptovalutor.
Narkotikabrottslighet är en central del för den organiserade brottsligheten och nära knuten till våldsbrottsligheten.
Komplex cyberbrottslighet bedöms bli vanligare inom organiserad brottslighet och riskerar att påverka samhällsviktiga funktioner.
Myndigheterna bedömer att risken för otillåten påverkan eller självcensur ökat till följd av digitaliseringen som underlättat kartläggning och oönskad exponering av tjänstemän, exempelvis genom sociala medier.
Läs rapporten i sin helhet här
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs merNär polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott.
Läs merFörtroendet för åklagare har ökat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå.
Läs mer