Myndighetsgemensam lägesbild om organiserad brottslighet 2019

Bidragbrott och brott mot välfärdssystemen är omfattande enligt den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Myndigheternas gemensamma arbete ökar förutsättningarna att komma åt brottsuppläggen.

Syftet med lägesbilden är att presentera beslutsunderlag för myndighetsgemensamma strategiska åtgärder.

Rapporten tar bland annat upp:

Hur omvärldsförändringarna med ökad globalisering och digitalisering påverkar den organiserade brottsligheten i hög omfattning.

Brottslighet mot välfärdssystemen är fortsatt omfattande och lyfts fram som allvarlig.

Skattebrott har sedan länge varit ett vanligt inslag för den myndighetsgemensamma satsningen, och brottsuppläggen blir alltmer internationella.

Penningtvätt är ofta en förutsättning för att kunna omsätta brottsvinsterna, och underlättas av digitala lösningar såsom kryptovalutor.

Narkotikabrottslighet är en central del för den organiserade brottsligheten och nära knuten till våldsbrottsligheten.

Komplex cyberbrottslighet bedöms bli vanligare inom organiserad brottslighet och riskerar att påverka samhällsviktiga funktioner.

Myndigheterna bedömer att risken för otillåten påverkan eller självcensur ökat till följd av digitaliseringen som underlättat kartläggning och oönskad exponering av tjänstemän, exempelvis genom sociala medier.

Läs rapporten i sin helhet här

Publicerad 2019-10-22

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter