Myndighetsgemensam lägesbild om organiserad brottslighet 2019

Bidragbrott och brott mot välfärdssystemen är omfattande enligt den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Myndigheternas gemensamma arbete ökar förutsättningarna att komma åt brottsuppläggen.

Syftet med lägesbilden är att presentera beslutsunderlag för myndighetsgemensamma strategiska åtgärder.

Rapporten tar bland annat upp:

Hur omvärldsförändringarna med ökad globalisering och digitalisering påverkar den organiserade brottsligheten i hög omfattning.

Brottslighet mot välfärdssystemen är fortsatt omfattande och lyfts fram som allvarlig.

Skattebrott har sedan länge varit ett vanligt inslag för den myndighetsgemensamma satsningen, och brottsuppläggen blir alltmer internationella.

Penningtvätt är ofta en förutsättning för att kunna omsätta brottsvinsterna, och underlättas av digitala lösningar såsom kryptovalutor.

Narkotikabrottslighet är en central del för den organiserade brottsligheten och nära knuten till våldsbrottsligheten.

Komplex cyberbrottslighet bedöms bli vanligare inom organiserad brottslighet och riskerar att påverka samhällsviktiga funktioner.

Myndigheterna bedömer att risken för otillåten påverkan eller självcensur ökat till följd av digitaliseringen som underlättat kartläggning och oönskad exponering av tjänstemän, exempelvis genom sociala medier.

Läs rapporten i sin helhet här

Publicerad 2019-10-22

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Prioriterade prejudikatfrågor 2024

    Riksåklagaren tar varje år i samverkan med Ekobrottsmyndigheten fram en lista över frågor där det bedöms som särskilt viktigt att Högsta domstolen ger vägledning.

    Läs mer
  • Fler nyheter