Myndighetsgemensam satsning i utsatta områden

Slutrapporten av det utökade regeringsuppdraget som rör satsningen mot organiserad brottslighet i utsatta områden är överlämnad till regeringen. Åklagarmyndigheten är en av tolv samverkande myndigheter i satsningen.

Det utökade regeringsuppdraget har inneburit en viktig förändring i hur de samverkande myndigheterna arbetar mot den organiserade brottsligheten. Tidigare har fokus varit att bekämpa strategiskt kriminella och deras nätverk. Detta är fortsatt viktigt, men under uppdragstiden har ett arbete bedrivits inom satsningen som tar sikte på att samordna myndigheterna att bekämpa andra brottstyper och med fokus på de geografiskt utsatta områdena. Såväl den nationellt grövsta brottsligheten som den breda organiserade brottsligheten som skapar otrygghet i flera geografiska områden ska bekämpas.


De samverkande myndigheterna gör bedömningen att satsningen har lett till ökad kunskap om organiserad brottslighet och hur den kan på ett mer effektivt sätt kan bekämpas. En enskild myndighet kan inte på egen hand överblicka och åtgärda komplexa brott, exempelvis mot välfärdssystemen. När flera myndigheter gemensamt analyserar och agerar går det att skapa varaktiga förändringar.


Den utökade satsningen har initierat fler insatser kring strategiska personer med kopplingar till utsatta områden än tidigare. De samverkande myndigheterna bedriver ett intensivt underrättelse- och samverkansarbete i några av områdena. Arbetet resulterar bland annat i fler gripanden och domar för grov narkotikabrottslighet och vapenbrott, men också andra åtgärder som syftar till att öka tryggheten i områdena.


Nya brottstyper upptäcks
När myndigheterna samarbetar mot lokal brottslighet upptäcks kopplingar mellan kriminella personer som tidigare varit okända. Myndigheterna har upptäckt nya former av brottslighet mot exempelvis välfärdssystemen, men också bedrägerier som har kunnat begås genom felaktiga uppgifter i folkbokförings- och bolagsregister.


Myndigheterna i satsningen har genom lokal samverkan i vissa fall fått bättre kunskap om och funnit kopplingar mellan personer som reser till konflikter i Mellanöstern med kopplingar till terrorism.


- Vi kan se att brott som tidigare inte var kända upptäcks genom att fler myndigheter samarbetar och vidtagar sina kontaktytor. Myndigheterna ökar på så vis sin kunskap om och ökar sin förmåga att upptäcka olika former av brott, säger Per Wadhed, chef för Sekretariatet för Samverkansrådet och operativa rådet.


Fortsatt arbete
Att slutrapporten levereras till regeringen innebär inte att uppdraget kommer att upphöra. Det utökade uppdraget inom den myndighetsgemensamma satsningen kommer att fortsätta. Fler myndigheter och aktörer kommer att involveras i arbetet med att bekämpa den organiserade brottsligheten. 

FAKTA
Den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet har pågått sedan 2009. De samverkande myndigheterna är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigeten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Publicerad 2017-09-26

Nyheter från åklagarmyndigheten