Myndighetsgemensam satsning mot grov organiserad brottslighet

Resultatet av det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet under 2015 har lämnats till regeringen. Satsningen har bland annat bidragit till 104 års fängelse och stora summor felaktigt utbetalda skattekronor har krävts tillbaka.

Sedan 2009 har en satsning gjorts med samarbete mellan tolv myndigheter för att säkerställa en effektiv och uthållig verksamhet för bekämpning av den grova organiserade brottsligheten. En av myndigheterna som ingår är Åklagarmyndigheten.

Det operativa rådet har hanterat 61 insatser sedan starten 2009. 2015 utmätte Kronofogdemyndigheten tillgångar till ett värde av 43 miljoner kronor, inom hela satsningen.  49 personer dömdes i fjol till fängelse i tingsrätten inom ramen för samarbetet och det har också gjorts beslag av narkotika. Det finns även flera exempel på att brottslighet har kunnat förhindras, bland annat har polisen lyckats ingripa innan grova våldsbrott skett.

Samlade erfarenheter under 2015:

  • Strategiska personer och nätverk utgör ett fortsatt fokus för satsningens inriktning.
  • Resurser på att spåra och säkra tillgångar hos kriminella har lett till ett högt belopp för utmätta tillgångar.
  • Samverkan ger en ökad kunskap om hur kriminaliteten utvecklas och hur myndigheterna, tillsammans, kan förebygga och motverka den grova organiserade brottsligheten
  • Satsningens samhällsnytta är grunden för samverkan mellan myndigheterna. Årets redovisning belyser effekter som är betydelsefulla utöver resultat som går att mäta kvantitativt.
  • Bedrägeribrott, bidragsbrott och brottslighet riktad mot välfärdssystemet är några av de brottsområden som bedöms vara fortsatt relevanta under kommande två år.

 Medverkande myndigheter

Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Läs rapporten

Publicerad 2016-04-05

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter