Myndighetsgemensam satsning mot grov organiserad brottslighet

Resultatet av det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet under 2015 har lämnats till regeringen. Satsningen har bland annat bidragit till 104 års fängelse och stora summor felaktigt utbetalda skattekronor har krävts tillbaka.

Sedan 2009 har en satsning gjorts med samarbete mellan tolv myndigheter för att säkerställa en effektiv och uthållig verksamhet för bekämpning av den grova organiserade brottsligheten. En av myndigheterna som ingår är Åklagarmyndigheten.

Det operativa rådet har hanterat 61 insatser sedan starten 2009. 2015 utmätte Kronofogdemyndigheten tillgångar till ett värde av 43 miljoner kronor, inom hela satsningen.  49 personer dömdes i fjol till fängelse i tingsrätten inom ramen för samarbetet och det har också gjorts beslag av narkotika. Det finns även flera exempel på att brottslighet har kunnat förhindras, bland annat har polisen lyckats ingripa innan grova våldsbrott skett.

Samlade erfarenheter under 2015:

  • Strategiska personer och nätverk utgör ett fortsatt fokus för satsningens inriktning.
  • Resurser på att spåra och säkra tillgångar hos kriminella har lett till ett högt belopp för utmätta tillgångar.
  • Samverkan ger en ökad kunskap om hur kriminaliteten utvecklas och hur myndigheterna, tillsammans, kan förebygga och motverka den grova organiserade brottsligheten
  • Satsningens samhällsnytta är grunden för samverkan mellan myndigheterna. Årets redovisning belyser effekter som är betydelsefulla utöver resultat som går att mäta kvantitativt.
  • Bedrägeribrott, bidragsbrott och brottslighet riktad mot välfärdssystemet är några av de brottsområden som bedöms vara fortsatt relevanta under kommande två år.

 Medverkande myndigheter

Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Läs rapporten

Publicerad 2016-04-05

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter