Nya riktlinjer om anhållande av unga

Sedan den 2 maj 2017 gäller nya riktlinjer om frihetsberövande av unga misstänkta (15–17 år) genom en ändring i riksåklagarens riktlinjer om handläggning av ungdomsärenden.
bildpåfängelsedörr

Skälet till att riktlinjerna har ändrats är att rättsutvecklingen har gått mot ett alltmer stärkt barnperspektiv och en ökad försiktighet med att frihetsberöva barn.

Enligt FN:s barnkonvention får barn frihetsberövas endast som en sista utväg och för kortast möjliga tid. JO har i ett beslut 2016 uttryckt att unga endast undantagsvis kan anhållas och att försök till stöld inte var ett tillräckligt allvarligt brott för att anhålla en 15-åring oavsett hur starka skälen för det var. HD prövade 2015 ett ärende med en 15-åring som var åtalad för att under två olika tidsperioder gjort sig skyldig till grov stöld och andra tillgreppsbrott i samband med att han avvikit från sitt HBV-hem. Enligt HD får unga personer häktas endast i sällsynta undantagsfall och domstolen bedömde att det inte fanns synnerliga skäl för häktning.

I de nya riktlinjerna (Riksåklagarens riktlinjer 2006:3) har det gjorts tydligare när det finns synnerliga skäl för att anhålla en ung misstänkt utifrån det förändrade rättsläget. För brott där straffmätningsvärdet (straffet med avdrag för att den misstänkte är ung) ligger på bötesnivå finns ett absolut hinder mot att anhålla unga misstänkta. För att nå upp till synnerliga skäl krävs i princip att det är fråga om brott där straffmätningsvärdet överstiger en månads fängelse. Om brottet inte är mycket allvarligt måste det finnas starka skäl för att en ungdom ska få anhållas. 

Publicerad 2017-05-17

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter