Korta fakta om pandemilagen och böter

Åklagarmyndigheten får många frågor om den tillfälliga så kallade pandemilagen och om eventuella böter som privatpersoner kan få.

Följande gäller:

  • Lagen beslutades av riksdagen den 8 januari. Den gäller under perioden 10 januari–30 september 2021.

  • Lagen ger regeringen (och kommuner, i vissa fall) rätt att självständigt fatta beslut om föreskrifter som riktar sig mot enskilda personer. Föreskrifterna kan röra förbud mot att vistas på vissa platser (parker, badplatser m.m.) och förbud mot att samlas i sällskap av en viss storlek.

  • Regeringen har ännu inte fattat beslut om några föreskrifter.

  • Om regeringen fattar beslut om föreskrifter har riksåklagaren bestämt att det ska kosta 2 000 kronor i böter att bryta mot föreskrifterna. Böterna kan utfärdas av polisen direkt på plats.


Eventuella sanktioner mot företag omfattas inte av riksåklagarens beslut. Av pandemilagen 24 § framgår att böter endast är aktuellt för 12-13 § i samma lag, vilket handlar om enskilda personer.

Av pandemilagen 17 § framgår också att det är länsstyrelserna som utövar tillsyn över de som ”bedriver verksamhet” (vilket återfinns i 7-11 §) och av 20 § framgår att det är länsstyrelserna som beslutar om eventuella viten för den som bryter mot de delarna i pandemilagen.

 

Publicerad 2021-01-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter