Satsning mot organiserad brottslighet ger resultat

Resultatet av 2017 års myndighetsgemensamma arbete mot organiserad brottslighet är presenterat. Ett exempel som lyfts fram i satsningens arbete handlar om påvisat behov av förändring i lagstiftningen om organiserande av människosmuggling.

Den myndighetsgemensamma satsningen som har pågått sedan 2009 riktar in sig mot personer som bedriver organiserad brottslighet på olika sätt. Många ärenden handlar om brott mot välfärdssystemen, bekämpning av narkotika- och vapenbrott men också terrorism och penningtvätt.

Under 2017 har den regionala och lokala förmågan fortsatt att utvecklas och förstärkas. Det har medfört att antalet myndighetsgemensamma regionala insatser mot organiserad brottslighet har ökat. 

Säkra tillgångar från kriminella

Ett annat prioriterat område under året var att säkra tillgångar och återta brottsutbyte. Det resulterade i upptaxeringar och skattehöjningar på 94 miljoner kronor, vilket är högre belopp än de senaste två åren. En stor nationell insats för att motverka brott mot välfärdssystemet har också genomförts under 2017. 

Läs rapporten här.

Exempel på hur Åklagarmyndigheten arbetar i satsningen 

Artikel om påvisat behov av förändring i lagstiftningen


______________________________________________________

Fakta

Den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet pågår sedan 2009. Sekretariatet för samverkansrådet och operativa rådet har tagit fram 2017 årsrapport som överlämnades till Justitiedepartementet den 27 mars.

De samverkande myndigheterna inom satsningen mot organiserad brottslighet är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigeten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Under 2017 har ytterligare nio nya myndigheter involverats i satsningen: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län.

 

 

Publicerad 2018-03-27

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter