Rapporten för användandet av hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen

Rapporten har tagits fram av Åklagarmyndigheten i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten, Tullverket och Säkerhetspolisen.
  • Under 2019 har det skett en liten ökning (7%) av antalet misstänkta personer som varit föremål för hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation. Även antalet tillstånd till avlyssning har ökat något (3%).

  • Antalet misstänkta personer som varit föremål för hemlig övervakning av elektronisk kommunikation har under 2019 ökat med 14 procent, vilket är en något högre ökning än ökningen under 2018. Antalet tillstånd till övervakning har under 2019 ökat med 19 procent, vilket även det är en ökning som är större än under 2018.

  • För hemlig kameraövervakning har antalet övervakade misstänkta personer och antalet tillstånd minskat under 2019 jämfört med 2018. Antalet misstänkta personer minskade från 140 personer 2018 till 128 personer 2019.

  • Hemlig rumsavlyssning får bara användas vid de mest allvarliga brotten. Antalet avlyssnade misstänkta personer och antalet tillstånd har alltid varit lågt, även om trenden har varit ökande sedan 2014. Under 2018 var dock ökningen större än tidigare, vilket kunde förklaras av många tillstånd i några få ärenden. Under 2019 har hemlig rumsavlyssning använts i totalt 35 ärenden, vilket är nästan detsamma som under 2018. Antalet avlyssnade misstänkta personer uppgår till 61.

 

Kontakt:
Överåklagare Mats Svensson, Utvecklingscentrum
010-562 60 50

Publicerad 2020-05-29

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter