Redovisning av hemliga tvångsmedel till regeringen

Redovisning av användningen av hemliga tvångsmedel har lämnats till regeringen varje år sedan 1997. Redovisningen för 2015 visar att telefonavlyssning fortsätter att minska, medan kameraövervakning och rumsavlyssning har ökat.

Av redovisningen framgår att hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, dvs. främst telefonavlyssning, användes mot 1 158 misstänkta personer. Antalet avlyssnade har minskat med 8,7 procent sedan 2012.

Stapeldiagram antalet tillstånd år 2012-2015

– Kriminella som är medvetna om att de kan komma att avlyssnas övergår allt mer från telefonsamtal till att kommunicera med utrustning som inte går att avlyssna. Betydelsen av telefonavlyssning minskar därför och andra hemliga tvångsmedel blir viktigare, till exempel kameraövervakning och rumsavlyssning.

Behovet av att kunna avlyssna annan datatrafik har också ökat och kan förväntas att fortsätta öka, säger överåklagare Göran Hellstrand vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Malmö.

Under 2015 användes hemlig kameraövervakning mot 122 misstänkta personer, vilket är en ökning jämfört med 2013 och 2014 då 86 respektive 89 personer kameraövervakades. Hemlig rumsavlyssning användes mot 51 misstänkta personer, att jämföra med 21 år 2014. I rapporten redovisas också exempel på hur de olika tvångsmedlen använts i praktiken och vilken nytta de gjort.

 

Publicerad 2016-06-08

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter