Rekryteringar pågår för högtryck

Coronapandemin ska inte utgöra ett hinder för att antalet åklagare ska öka. Följ med till Åklagarmyndighetens personalavdelning där nu medarbetarna utför en stor del av rekryteringsarbetet via länk.

– Det är väldigt god stämning hos oss, det är intensivt och kul i sådana här lägen när vi behöver rekrytera många, säger Linn Madsen, som är en av fem personalhandläggare på myndigheten.

Här finns tydliga rekryteringsrutiner med checklistor. Linn menar att rutiner är a och o, i synnerhet när så många parallella rekryteringsprocesser pågår.

100 nya åklagare i år

2019 rekryterades 100 nya åklagare och planen är att rekrytera lika många i år. Takten är lika hög som målsättningen för myndigheten; att bli 1 200 åklagare 2025, jämfört med dagens cirka 1 030.

– Vi gasar på hela dagarna och har goda förutsättningar att lyckas med målet i år också. De flesta som söker hit har sitt drömjobb i sikte. Vi har lagt ner mycket arbete på rekryteringsprocesserna och det är det arbetet som bär frukt nu, säger Linn Madsen.

art_linn.jpg

Bra kandidater

– Det är viktigt att det finns bra kandidater som söker våra lediga tjänster. Vi har ett bra flöde in nu med kandidater till alla orter. Många håller koll på vår webbplats för att de vill söka jobb hos oss.

Behörig att söka åklagaraspirant är den som är svensk medborgare, har juristexamen och har genomgått notarietjänstgöring.

Hur genomförs intervjuerna under pandemin?

– De rekryterande cheferna kan antingen träffa kandidaterna fysiskt på kammaren eller ta intervjun på länk. Vi rekryterare är i de allra flesta fall med på länk. Det är effektivt. Tidigare reste vi mycket mer och genomförde ett fåtal intervjuer på länk. Nu är läget det motsatta.

”Hantverket som rekryterare är alltid roligare när man får träffas live”

Trots att det fungerar bra med intervjuer på länk saknar hon fysiska intervjuer.

– Kandidatupplevelsen tror jag är ändrad, den är inte lika hög när intervjuerna sker helt eller delvis på länk. När man ställer svåra frågor så är det alltid positivt att sitta i samma rum som den man intervjuar. Det blir inte en sämre intervju nu, men formen tar udden av det roliga med att få träffa dem som söker.

Är urvalet svårare när ni ses virtuellt?

– Nej, vi har inte svårt att fatta besluten och göra en bedömning. 

Se vilka tjänster som är lediga just nu.

 

Publicerad 2020-11-27

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter