Remissyttrande

Åklagarmyndighetens yttrande över delbetänkandet "Ett straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling, mm." (SOU 2016:42)
En ung prostituerad

Åklagarmyndigheten avstyrker förslaget att brottet köp av sexuell tjänst ska gradindelas, men tillstyrker i huvudsak utredningens övriga förslag.

Utredningen föreslår att brottet köp av sexuell tjänst gradindelas, så att brott av normalgraden ska ge fängelse i högst sex månader och grovt brott fängelse i högst ett år.

Åklagarmyndigheten konstaterar i remissyttrandet att det inte skulle vara möjligt att gripa, anhålla och häkta personer som är misstänkta för köp av sexuell tjänst av normalgraden, vilket skulle minska möjligheterna att lagföra brott av normalgraden. Myndigheten ansluter sig därmed till det särskilda yttrandet i delbetänkandet.

Publicerad 2016-10-24

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Prioriterade prejudikatfrågor 2024

    Riksåklagaren tar varje år i samverkan med Ekobrottsmyndigheten fram en lista över frågor där det bedöms som särskilt viktigt att Högsta domstolen ger vägledning.

    Läs mer
  • Fler nyheter