Riksåklagaren kommenterar budgettillskott

Regeringen och samarbetspartierna har presenterat satsningar på rättsväsendet. Åklagarmyndigheten får ett budgettillägg på 90 miljoner kronor för 2021.

– Det är ett mycket glädjande besked. Åklagarna har en tung arbetsbörda och vi rekryterar därför sedan en tid så mycket vi kan. Med en ökad satsning på Åklagarmyndigheten kan vi fortsätta det viktiga arbetet med att anställa mer personal, både åklagare och andra yrkeskategorier, säger riksåklagare Petra Lundh.

Antalet brottsmisstankar om de mest resurskrävande brotten (mord och dråp, grov misshandel, sexualbrott, rån och allvarligare narkotikabrott) ökade förra året med 15 procent och har under de senaste fyra åren ökat med 39 procent.

– Vår bedömning är att de mer komplicerade brotten kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren. Med den här satsningen ökar vår förmåga att utreda och lagföra dem som begår allvarliga brott. Den ger också möjligheter att i större utsträckning spåra och säkra vinster från brottslig verksamhet, vilket är angeläget, säger Petra Lundh.

I december 2020 var 1 552 personer anställda inom Åklagarmyndigheten, varav 1 032 åklagare. Det innebär ca 40 fler åklagare än ett år tidigare. Under våren 2021 planerar myndigheten att anställa 87 nya åklagare och tio stycken åklagarrevisorer.

– Vi bedömer att vi 2025 behöver vara cirka 1 200 åklagare, men det är också viktigt att rekrytera andra personalkategorier. Det handlar både om att kunna möta brottsligheten och att erbjuda medarbetarna en god arbetsmiljö, säger Petra Lundh.

Publicerad 2021-04-08

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter