Säkerhetsarbetet

Åklagarmyndigheten har de senaste åren intensifierat säkerhetsarbetet och särskilt uppmärksammat otillåten påverkan, såsom påtryckningar vid myndighetsutövning genom till exempel trakasserier mot åklagare.
Dekorativ bild på människor på tunnelbanestation
Foto: Thomas Carlgren

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) är åklagarna den yrkesgrupp i rättsväsendet som i störst utsträckning drabbas av detta och en av förklaringarna är den ökade ambitionen mot den grova organiserade brottsligheten.

Åklagarmyndigheten har experter som på heltid arbetar med säkerhetsfrågorna. De arbetar med flera långtgående projekt som bidrar till att stärka de anställdas säkerhet.

Som exempel kan nämnas att en omfattande och övergripande säkerhetsanalys har gjorts och att säkerhetsansvariga har utbildats på varje åklagarkammare. Personsäkerhetsprogrammet är också ett led i det strategiska arbetet.

Publicerad 2015-12-16

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter