Säkerhetsarbetet

Åklagarmyndigheten har de senaste åren intensifierat säkerhetsarbetet och särskilt uppmärksammat otillåten påverkan, såsom påtryckningar vid myndighetsutövning genom till exempel trakasserier mot åklagare.
Dekorativ bild på människor på tunnelbanestation
Foto: Thomas Carlgren

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) är åklagarna den yrkesgrupp i rättsväsendet som i störst utsträckning drabbas av detta och en av förklaringarna är den ökade ambitionen mot den grova organiserade brottsligheten.

Åklagarmyndigheten har experter som på heltid arbetar med säkerhetsfrågorna. De arbetar med flera långtgående projekt som bidrar till att stärka de anställdas säkerhet.

Som exempel kan nämnas att en omfattande och övergripande säkerhetsanalys har gjorts och att säkerhetsansvariga har utbildats på varje åklagarkammare. Personsäkerhetsprogrammet är också ett led i det strategiska arbetet.

Publicerad 2015-12-16

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter