Åklagarmyndigheten söker sommarnotarier
Majoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs mer– Vi är en myndighet som är i tillväxt. Tre av de nya rollerna är kopplade till vårt uppdrag som beredskapsmyndighet. De ska jobba med kommunikationssystemet Rakel och med signalskydd där vi ska kunna sända känslig information med särskilda kryptolösningar. De personerna kommer ha jättestor betydelse för vår kriskommunikation och krishantering. Det är både spännande och nödvändigt att vi utvecklar våra stöd för de områdena, säger it-direktör Anders Thoursie (se bild).
Cåbra är ett system som Åklagarmyndigheten har utvecklat och som alla åklagare och handläggare arbetar med dagligen. Det är ett ärendehanteringssystem för brottmålshanteringen, som också kommunicerar med bl.a. polisen, domstolarna, Kriminalvården och tullen. Fler medarbetare rekryteras nu för att jobba med den tekniska utvecklingen.
– Vi verkar inom ett spännande område, att arbeta med att bekämpa brottsligheten. Många här vill bidra till något viktigt i samhället. Är man programmerare så kan man med sin kunskap känna att man verkligen bidrar till något större i samhället, säger Anders Thoursie.
En av nuvarande it-säkerhetsspecialister är Micael Sundqvist.
– Det är inte långa och sega beslutsvägar, it-säkerhetsarbetet har mandat och vi kan förändra sånt vi märker fungerar dåligt eller inte är säkert. Är man flexibel och noggrann med båda "teknikfötterna" på jorden så stormtrivs man hos oss, säger han.
På it-avdelningen arbetar en rad olika professioner, bland andra drifttekniker, it-säkerhetsspecialister, handläggare, utvecklare, testare, arkitekter och åklagare. Nu ska de bli fler. Både drifttekniker, it-säkerhetsspecialister och ett antal chefer rekryteras.
Här finns en blandning av olika nationaliteter, åldrar, bakgrund och intressen.
– Vi har en fantastisk samling människor som tillsammans skapar it-stödet för resten av myndigheten. Jag är så stolt över att vi är så olika och över all den kompetens våra medarbetare har. Den gemenskap som finns hos oss är öppen, glad och omtänksam. Vi vill ha fler personer med i den gemenskapen, avslutar Anders Thoursie.
Läs mer om rekryteringen av it-personal.
Tre medarbetare på Åklagarmyndighetens it-avdelning.
(Fotograf: Per Groth)
Majoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs merI november utsåg regeringen Eva Thunegard till ny vice riksåklagare. Hon tillträdde tjänsten den 1 december.
Läs mer