”Snabbare lagföring är bra för alla”

I början var många skeptiska till projektet Snabbare lagföring. Varför ska vi lägga resurser på det här? Nu är däremot enigheten stor om att det är bra för alla: åklagare, polis, domstol och de inblandade parterna. Och för åklagarna innebär det att mindre tid behöver läggas på hanteringen av stölder och andra brott som är enkla att utreda.

–  Vi slipper sitta med flera och gamla mängdärenden i rätten, det är en mycket positiv effekt för oss. Målet med Snabbare lagföring är att förkorta tiden mellan att brottet begås till att dom faller från ett halvår ner till åtta veckor. Metodiken i utredningsarbetet är densamma, men processen ser annorlunda ut, säger kammaråklagare Maximillian Berg Molin vid City åklagarkammare.

Åklagare Maximilliam Berg Molin

Åklagare Maximilliam Berg Molin

Snabbare lagföring infördes i Stockholm city i januari i år, men startade i norra Stockholm redan 2018. Projektet har lovordats från flera håll och utökas successivt över landet. Syftet är att med bibehållen rättssäkerhet och kvalitet förkorta tiden från polisens ingripande till att brottet har lagförts hos åklagare eller domstol.

Förenklade processer

- Ringa narkotikabrott, stölder, snatterier och sexköp är exempel på brott som kan hanteras inom ramen för Snabbare lagföring. Om någon stjäl en fläskfilé på en matbutik och erkänner ringa stöld så kommer polis till platsen.  Polisen kontaktar en jourförundersökningsledare per telefon och får hjälp att räkna ut dagsboten.

- Personen som stal skriver på en fullmakt för att ett strafföreläggande ska kunna utfärdas. En sådan lagföring kan gå på ett par dagar. Om personen istället nekar får denna en tid för förhandling i domstol på plats och information om tillgänglighetsdelgivning. Huvudförhandlingen hålls sedan normalt inom 2-6 veckor, säger Maximillian Berg Molin.

Vad tycker du själv om det här sättet att arbeta på?

Som lagstiftningsprodukt är det här jättebra. Hela rättskedjan sparar pengar och resurser, tingsrätten behöver inte jaga delgivningar, vi har inga surdegar och polisen får snabb återkoppling på sitt arbete. Även för den tilltalade och för målsäganden är det positivt när man slipper vänta på sin dag i rätten om flera månader. Det är ett effektivt arbetssätt och vi lägger mer ansvar på den som är misstänkt för brottet att hålla reda på när man ska vara i rätten, avslutar Maximillian Berg Molin.

Är det inte lätt att det blir fort och fel?

Det var en av de stora farhågorna innan vi inledde arbetssättet. Blir det fel drar vi i handbromsen och då handläggs det som ett vanligt ärende hanteras idag. Vi har kontroll på kedjan hela vägen och det känns tryggt, säger han.

Fakta om Snabbare lagföring

För att ett brott ska bli aktuellt för handläggning inom Snabbare lagföring för vuxna lagöverträdare ska förundersökningen ledas av polis. Brottet får ha högst tre års fängelse i straffskalan och gärningspersonen ska vara påträffad på eller i närheten av brottsplatsen. Brottet ska även vara enkelt att utreda för att hanteras som en del av Snabbare lagföring. Projektet startade i januari 2018. Brås rapport om Snabbare lagföring (på Brå´s webbplats).

Publicerad 2020-05-11

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter