Snabbare lagföring av brott föreslås bli permanent

Försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål ska bli permanent. Det är ett av förslagen som presenteras i ett betänkande som lämnats till regeringen.


Polis på motorcykel

Försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål bygger på ökad samverkan mellan myndigheterna i rättskedjan och ett ändrat arbetssätt hos Polismyndigheten med fokus på tidiga utredningsåtgärder. Försöket har fallit väl ut och gett både snabbare lagföring och bättre kvalitet i utredningarna. I betänkandet föreslår nu utredaren Stefan Strömberg att försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål ska göras permanent.

Utredaren föreslår även andra åtgärder för en snabbare lagföring av brott. Bland annat att hanteringen av strafförelägganden ska förenklas och att det ska bli lättare att delge personer som är svåra att få tag i.

Försöksverksamheten inleddes i januari 2018 i norra Stockholm och finns sedan januari 2021 i samtliga polisregioner i landet. Regeringen har sedan tidigare beslutat att försöksverksamheten ska pågå till och med 2022.

Tio åklagarkammare till kopplas på 2022

Under 2022 kommer ytterligare tio åklagarkammare att kopplas på försöksverksamheten: Sundsvall (del av polisområdet), Umeå (del av polisområdet), Östersund, Uppsala, Örebro, Borås, Skövde, Linköping, Jönköping och Malmö.

Läs mer:
Snabbare lagföring – enklare brott utreds snabbare
Resultat från försöksverksamheten 2020

Läs tidigare artikel om försöksverksamheten 

SOU 2021:46 (länk till regeringen.se)

 

Publicerad 2021-06-23

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter