”Som expert i utredningar gör man nytta”

Åklagarmyndigheten har just nu ett 20-tal experter som är med i pågående statliga utredningar. Det är främst medarbetare som har särskild sakkunskap eller erfarenhet om ämnet som utreds. En av dem är senior åklagare Christoffer Östlind. Utmaningen? Att få en bra helhet som är till nytta för det praktiska åklagararbetet.

– Det roligaste är möjligheten att faktiskt kunna påverka. Man har goda möjligheter att få igenom sina synpunkter, det är ganska så enkelt att berätta för utredaren varför det är viktigt för åklagaren att ha det på ett visst sätt, säger Christoffer Östlind.

Han arbetar bland annat med frågor om elektronisk kommunikation och hemliga tvångsmedel. Inom ramen för det arbetet har han varit med i två utredningar som lämnats under 2023; om datalagring och om hemlig dataavläsning som nu har utvärderats. En ytterligare utredning som han är med i ska lämnas om ett år och handlar om bättre åtkomst till elektroniska bevis.

– Våra medarbetare ses som värdefulla experter i utredningar på straffrättens- och straffprocessrättens områden, säger rättschef Marie-Louise Ollén.

person som läser lagbok

Mycket läsning i det praktiska arbetet

Sammanträden hålls regelbundet, ofta är det heldagar. En vecka i förväg får alla medlemmar i utredningen utkast till omfattande texter som man förväntas läsa igenom och kunna lämna synpunkter på vid nästkommande möte.

Har du gjort någon nytta?

– Absolut, många gånger måste man förklara det praktiska åklagararbetet som andra inte vet hur det fungerar. Då är det viktigt att vara med för att bevaka att utredningen inte tar ofördelaktiga vägar för vår del. Det är väldigt spännande att vara med i en utredning, avslutar Christoffer Östlind.

Publicerad 2023-12-06

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Prioriterade prejudikatfrågor 2024

    Riksåklagaren tar varje år i samverkan med Ekobrottsmyndigheten fram en lista över frågor där det bedöms som särskilt viktigt att Högsta domstolen ger vägledning.

    Läs mer
  • Fler nyheter