Arbeta utomlands som åklagare
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs mer– Det roligaste är möjligheten att faktiskt kunna påverka. Man har goda möjligheter att få igenom sina synpunkter, det är ganska så enkelt att berätta för utredaren varför det är viktigt för åklagaren att ha det på ett visst sätt, säger Christoffer Östlind.
Han arbetar bland annat med frågor om elektronisk kommunikation och hemliga tvångsmedel. Inom ramen för det arbetet har han varit med i två utredningar som lämnats under 2023; om datalagring och om hemlig dataavläsning som nu har utvärderats. En ytterligare utredning som han är med i ska lämnas om ett år och handlar om bättre åtkomst till elektroniska bevis.
– Våra medarbetare ses som värdefulla experter i utredningar på straffrättens- och straffprocessrättens områden, säger rättschef Marie-Louise Ollén.
Sammanträden hålls regelbundet, ofta är det heldagar. En vecka i förväg får alla medlemmar i utredningen utkast till omfattande texter som man förväntas läsa igenom och kunna lämna synpunkter på vid nästkommande möte.
– Absolut, många gånger måste man förklara det praktiska åklagararbetet som andra inte vet hur det fungerar. Då är det viktigt att vara med för att bevaka att utredningen inte tar ofördelaktiga vägar för vår del. Det är väldigt spännande att vara med i en utredning, avslutar Christoffer Östlind.
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs merNär polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott.
Läs merFörtroendet för åklagare har ökat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå.
Läs mer