Arbeta utomlands som åklagare
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merÅklagarmyndigheten samarbetar sedan tidigare med ICC och Sverige bidrar ekonomiskt till domstolens arbete, men det här är första gången som svenska åklagare förstärker organisationen i olika uppdrag.
– Regeringen har gett oss möjlighet att bistå ICC med svenska åklagare, inom ramen för vår fredsfrämjande verksamhet. Under tiden på ICC skaffar sig åklagarna värdefulla erfarenheter som de kan ta med sig tillbaka. Vi hoppas därför att vi har möjlighet att fortsätta bidra med åklagare till ICC även på längre sikt, säger Linda Billfalk Åkerlund som är chef vid myndighetens enhet för internationell samordning och utveckling.
Åklagarmyndigheten har sedan åklagarna anlände till Haag haft löpande kontakt med ICC och även besökt de utsända.
– Återkopplingen vi har fått från ICC är att de svenska åklagarna har varit ett mycket uppskattat tillskott, eftersom de har färsk och gedigen operativ nationell erfarenhet från att utreda krigsbrott och sexualbrott. Att få in åklagare med ett annat synsätt har varit uppskattat både i själva arbetet med utredningar och i domstolens utvecklingsarbete, säger Linda Billfalk Åkerlund.
Karin Lundström-Kron är en av de utsända åklagarna. Även hon menar att de svenska åklagarnas bidrag inte bara består av att utreda brott.
– Förutom att axla en del av arbetsbördan och bidra med den kunskap vi svenska åklagare har som förundersökningsledare och från domstolsförhandlingar, har mitt bidrag varit att implementera lite av mitt sätt att förundersökningsleda i den ganska hierarkiska ICC-miljön och därigenom skapa gemenskap i vårt utredningsteam, säger Karin Lundström-Kron.
Arbetet med att utreda brott vid ICC ger också åklagarna möjlighet att ta med sig nyttiga erfarenheter hem.
– Att utreda komplicerad brottslighet vid en internationell domstol, som av naturliga skäl är en kompromiss mellan många intressen och rättssystem, är en utmaning utöver det vanliga. Att förstå hur det fungerar är berikande och jag tar hem nyttiga erfarenheter om vad vi bör undvika men också vad vi skulle kunna göra för att förbättra vårt eget system, säger Lise Tamm, en av de utsända åklagarna.
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs merNär polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott.
Läs merFörtroendet för åklagare har ökat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå.
Läs mer