Tillsynsavdelningens årsrapport 2017

Tillsynsavdelningen är ansvarig för riksåklagarens rättsliga tillsynsverksamhet. Varje år redovisas en rapport som beskriver avdelningens verksamhet under föregående år. Nu har årsrapporten för tillsynsavdelningens verksamhet under år 2017 färdigställts.

Riksåklagaren har en skyldighet att som högste åklagare under regeringen arbeta för lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet i åklagarnas rättstillämpning. Riksåklagaren har också ett ansvar för att Åklagarmyndigheten meddelar åklagarna de föreskrifter, allmänna råd och övriga riktlinjer och anvisningar som behövs. 

En stor del av tillsynsavdelningens verksamhet består i att handlägga särskilda tillsynsärenden och hantera remisser från  Riksdagens ombudsmän (JO), Justitiekanslern (JK) och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN).

Under 2017 har riksåklagaren inlett 37 särskilda tillsynsärenden, vilket är något fler än år 2016. Under samma år har 20 remisser från externa tillsynsorgan inkommit, vilket är ungefär lika många som år 2016. I  årsrapporten redovisas vissa beslut av särskild betydelse som meddelats av riksåklagaren, JO och JK under 2017.

Tillsynsverksamhet var föremål för en översyn under förra året. De ändringar i styrdokumenten som översynen föranledde i fråga om bland annat införandet av en enklare hantering för mindre allvarliga handläggningsfel trädde i kraft den 1 januari 2018.  

Mer om tillsynsavdelningens verksamhet

Publicerad 2018-02-28

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter