Vittna anonymt – endast i undantagsfall
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merEtt tiotal journalister var på plats för att lyssna och ställa frågor. Ett narkotikaärende med omfattande spaning och det uppmärksammade mordet på en flicka i Kinnekulle var utgångspunkter för diskussionerna.
– Journalisterna som var här uppskattade att få höra mer om vilka ställningstaganden vi gör efterhand i varje ärende och hur vi arbetar med media. Vi försöker att vara så tillgängliga vi kan och istället för att svara ”inga kommentarer” berätta varför vi ibland inte kan lämna så mycket information, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.
Hon berättade om ett uppmärksammat narkotikaärende där flera personer köpte en fastighet, för att odla stora mängder cannabis. Efter månader av spaning slog polisen till och hittade stora mängder narkotika som togs i beslag.
– En av de stora utmaningarna i ärendet handlade om förverkande av fastigheten och vi berättade hur vi numera aktivt arbetar för att förverka pengar, bilar, båtar och andra exklusiva prylar. Vårt fokus är inte hur stora mängder narkotika som tas i beslag. Det handlar om att ta ifrån brottslingarna deras värdefulla saker, säger Jenny.
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm och kammaråklagare Jenny Karlsson.
Unik medieuppmärksamhet i mordärende belystes
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm var förundersökningsledare i utredningen om mordet på en flicka i Kinnekulle i juni 2015. Det var det mest medieuppmärksammade mord som Åklagarkammaren i Skövde någonsin haft.
– Den stora skillnaden med det ärendet var att media aldrig slutade ringa. När jag gick på lunch hade jag ibland 35 missade samtal på en dryg halvtimme, varav de allra flesta var från media. Vi gjorde vårt yttersta för att vara tillgängliga, eftersom trycket var så högt. Men det är klart, det var en unik situation med så många reportrar, säger Lars-Göran Wennerholm.
Prioriteringar
På medieseminariet förklarade Wennerholm också vad yppandeförbud innebär. Det användes till exempel i mordärendet i Kinnekulle. Flera frågor kom också upp om hur åklagare och polis prioriterar vissa ärenden framför andra och hur åklagarkammaren arbetar när medietrycket blir högt.
– Vi berättade hur snabbt vi i det här mordärendet fick analyssvaren från NFC (Nationellt forensiskt centrum) och hur viktigt det var i det läget att inte gå ut med den informationen eftersom det hade kunnat skada utredningen, säger Lars-Göran.
Åklagarmyndigheten har tidigare arrangerat motsvarande medieseminarier även i bland annat Umeå, Västerås, Sundsvall och Stockholm.
Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.
Läs merMajoriteten av åklagarkamrarna tar nu emot ansökningar från studenter på juristprogrammet. För att bli aktuell för anställning måste man ha läst kursen straff- och processrätt.
Läs merRiksåklagaren har beslutat om en ny föreskrift som gäller förelägganden om ordningsbot. De nya reglerna innebär bland annat sänkta böter vid gulljuskörning och differentiering av böter vid bristfällig lastsäkring.
Läs merÅtta myndigheter har etablerat närmare samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Läs mer