Utredningar om äktenskapstvång

Sedan den 1 juli 2014 finns en lag som förbjuder äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Ärendena är svårutredda. Hittills (januari 2016) har ingen åtalats för sådana brott.
Genrebild föreställande två personer som håller varandra i handen

Vad säger lagen?

Brottsbalken 4 kap, 4c§:

”Den som genom olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet förmår en person att ingå ett äktenskap som är giltigt i den stat där det ingås, i den stat enligt vars lag det ingås eller i en stat i vilken minst en av makarna är medborgare eller har hemvist döms för äktenskapstvång till fängelse i högst fyra år.”

Bestämmelsen gäller för både vuxna och barn.


Hur utreds brotten?

För en fällande dom krävs att målsäganden, brottsoffret, lämnar en användbar berättelse, vilket kan vara förenat med svårigheter. Det är inte ovanligt att offren i dessa ärenden är unga personer, ibland under 15 år. För en ung person kan det vara svårt att berätta om och anmäla att hon (oftast är det en kvinna eller flicka) ofrivilligt ingått äktenskap. Inte sällan kan detta ha skett efter påtryckningar från släkten. Offret är i denna situation ofta osjälvständigt och befinner sig i en beroendeställning till både sin familj och sin make.

Familjen eller maken är kanske offrens enda trygghet i ett land som inte alltid är deras ursprungsland. De är sällan beredda att offra denna trygghet och väljer därför ofta att inte berätta.

Stödbevisning, såsom till exempel teknisk bevisning, är sällan aktuellt för denna brottstyp varför brottsoffrets berättelse är helt avgörande.

Statistik

Ett 50-tal ärenden har hittills avgjorts. I samtliga dessa har förundersökningen lagts ned. I en relativt stor del av dessa var skälet för nedläggningsbeslutet att det saknades anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Ett annat vanligt skäl till nedläggning är bevissvårigheter. I drygt tio ärenden pågår för närvarande förundersökning.

Vad gör Åklagarmyndigheten?

Åklagarmyndigheten erbjuder årligen en tre dagar lång utbildning om hedersrelaterat våld. Frågan om äktenskapstvång ingår som en del i utbildningen. Det finns också en handbok om hedersrelaterat våld.

Under 2016 kommer ett skriftligt metodstöd för åklagare att utvecklas.

Publicerad 2016-01-29

Nyheter från åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter