Vad gör tillsynsavdelningen?

Tillsynsavdelningen är ansvarig för riksåklagarens rättsliga tillsynsverksamhet. Syftet är att säkerställa hög kvalitet och rättssäkerhet i åklagarverksamheten.

Riksåklagarens tillsyn tar sikte på åklagares handläggning i enskilda ärenden. Under 2015 beslutade riksåklagaren att inleda särskilda tillsynsärenden i 47 fall, att jämföra med 42 fall under 2014. I ungefär hälften av tillsynsärendena har en enskild åklagare eller åklagarens chef upptäckt ett handläggningsfel som bör granskas av tillsynsavdelningen. Det kan exempelvis handla om tidsfrister som har överskridits. I den andra hälften av ärendena har tillsynsavdelningen på eget initiativ inlett granskning, exempelvis på grund av uppgifter som förekommit i medierna, eller mot bakgrund av klagomål som framförts på åklagares handläggning. Ett tillsynsärende avslutas i normalfallet med ett uttalande av riksåklagaren eller vice riksåklagaren.

Tillsynsverksamheten ska inte förväxlas med de utredningar om brott av åklagare, till exempel om tjänstefel, som handläggs på Särskilda åklagarkammaren. 

Vid tillsynsavdelningen handläggs också riksåklagarens särskilda tillsynsärenden och remisser från de externa tillsynsorganen Justitieombudsmannen (JO), Justitiekanslern (JK) och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN).

Publicerad 2016-09-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Större enhetlighet i kontaktförbud i landet

    Åklagarmyndigheten strävar efter att stärka enhetligheten och säkerställa att alla har samma möjlighet till skydd genom kontaktförbud, oavsett var i landet man befinner sig. Under det senaste året har antalet meddelade kontaktförbud i Sverige ökat och spridningen mellan åklagarområdena minskat.

    Läs mer
  • Två sidor av sex

    Hur pratar vi med unga om sex och samtycke? Region Sörmland har på initiativ av Åklagarmyndigheten tagit fram en ljudnovellsamling för ungdomar kallat ”Två sidor av sex”.

    Läs mer
  • Vittna anonymt – endast i undantagsfall

    Från den 1 januari 2025 kan domstolen besluta att ett vittne får vara anonymt under brottsutredningen eller under rättegången. Ett sådant tillstånd ges bara i särskilda undantagsfall.

    Läs mer
  • Fler nyheter