Vad gör tillsynsavdelningen?

Tillsynsavdelningen är ansvarig för riksåklagarens rättsliga tillsynsverksamhet. Syftet är att säkerställa hög kvalitet och rättssäkerhet i åklagarverksamheten.

Riksåklagarens tillsyn tar sikte på åklagares handläggning i enskilda ärenden. Under 2015 beslutade riksåklagaren att inleda särskilda tillsynsärenden i 47 fall, att jämföra med 42 fall under 2014. I ungefär hälften av tillsynsärendena har en enskild åklagare eller åklagarens chef upptäckt ett handläggningsfel som bör granskas av tillsynsavdelningen. Det kan exempelvis handla om tidsfrister som har överskridits. I den andra hälften av ärendena har tillsynsavdelningen på eget initiativ inlett granskning, exempelvis på grund av uppgifter som förekommit i medierna, eller mot bakgrund av klagomål som framförts på åklagares handläggning. Ett tillsynsärende avslutas i normalfallet med ett uttalande av riksåklagaren eller vice riksåklagaren.

Tillsynsverksamheten ska inte förväxlas med de utredningar om brott av åklagare, till exempel om tjänstefel, som handläggs på Särskilda åklagarkammaren. 

Vid tillsynsavdelningen handläggs också riksåklagarens särskilda tillsynsärenden och remisser från de externa tillsynsorganen Justitieombudsmannen (JO), Justitiekanslern (JK) och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN).

Publicerad 2016-09-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Arbeta utomlands som åklagare

    Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.

    Läs mer
  • Bättre möjligheter att återta vinster av brott

    Nu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.

    Läs mer
  • Kvinnors roll i kriminella nätverk har förändrats

    När polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott. 

    Läs mer
  • Fler nyheter