Vad gör tillsynsavdelningen?

Tillsynsavdelningen är ansvarig för riksåklagarens rättsliga tillsynsverksamhet. Syftet är att säkerställa hög kvalitet och rättssäkerhet i åklagarverksamheten.

Riksåklagarens tillsyn tar sikte på åklagares handläggning i enskilda ärenden. Under 2015 beslutade riksåklagaren att inleda särskilda tillsynsärenden i 47 fall, att jämföra med 42 fall under 2014. I ungefär hälften av tillsynsärendena har en enskild åklagare eller åklagarens chef upptäckt ett handläggningsfel som bör granskas av tillsynsavdelningen. Det kan exempelvis handla om tidsfrister som har överskridits. I den andra hälften av ärendena har tillsynsavdelningen på eget initiativ inlett granskning, exempelvis på grund av uppgifter som förekommit i medierna, eller mot bakgrund av klagomål som framförts på åklagares handläggning. Ett tillsynsärende avslutas i normalfallet med ett uttalande av riksåklagaren eller vice riksåklagaren.

Tillsynsverksamheten ska inte förväxlas med de utredningar om brott av åklagare, till exempel om tjänstefel, som handläggs på Särskilda åklagarkammaren. 

Vid tillsynsavdelningen handläggs också riksåklagarens särskilda tillsynsärenden och remisser från de externa tillsynsorganen Justitieombudsmannen (JO), Justitiekanslern (JK) och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN).

Publicerad 2016-09-28

Nyheter från Åklagarmyndigheten

  • Lärorikt och spännande att jobba som sommarnotarie

    För tredje sommaren i rad tar Åklagarmyndigheten emot juriststudenter som sommarnotarier. Under några veckor får de inblick i hur det är att arbeta på en åklagarkammare och möjlighet att ta med sig värdefulla erfarenheter till studierna och det stundande arbetslivet. Två av årets sommarnotarier är Kazia Abdoula och Tammo Meijering, som arbetar på Åklagarkammaren i Falun.

    Läs mer
  • Barnfridsbrottet fyller tre år – barn går från att vara vittne till att bli målsägande

    Den 1 juli är det tre år sedan barnfridsbrottet infördes i Sverige och det har under perioden väckts totalt 4482 åtal. Brottet medförde att barn som bevittnar våld gått från att vara vittne till att bli målsägande. Oerhört viktigt enligt Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndigheten, eftersom ett barns upplevelse av våld mellan närstående vuxna kan medföra en ökad risk att uppleva eller bli utsatt för våld i vuxenrelationen.

    Läs mer
  • Prioriterade prejudikatfrågor 2024

    Riksåklagaren tar varje år i samverkan med Ekobrottsmyndigheten fram en lista över frågor där det bedöms som särskilt viktigt att Högsta domstolen ger vägledning.

    Läs mer
  • Fler nyheter