Arbeta utomlands som åklagare
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merDe särskilt utsedda valåklagarna finns i varje åklagarområde samt inom nationella åklagaravdelningen och leds av en nationell samordnare på Åklagarmyndigheten. Samarbete sker med olika delar av polisen, både nationellt som regionalt.
Syftet med valåklagarna är att Åklagarmyndigheten ska ha kunskap och personell beredskap att hantera de frågor och händelser som kan komma att uppstå.
Som exempel kan ges: Störande av och försök att förhindra möten och demonstrationer, hot och våld mot förtroendevalda och övriga involverade i valrörelsen, otillbörlig påverkan av olika slag. Härtill kommer naturligtvis en risk för någon eller några försöker påverka själva valet.
I samverkan med polisen har man diskuterat vilka olika juridiska frågeställningar som kan bli aktuella under valrörelsen och ytterst är målet att värna Sveriges demokrati.
Hur kan man som åklagare arbeta utomlands? I podden "Livet som åklagare" berättar två svenska åklagare om sina erfarenheter från Internationella brottmålsdomstolen och Eurojust i Haag.
Läs merNu har den nya förverkandelagstiftningen trätt i kraft som ska skapa bättre förutsättningar att begränsa vinsterna av brott. En av de stora nyheterna är att värdeföremål kan tas i beslag utan att ägaren binds till att ha begått brott. Det kallas för självständigt förverkande.
Läs merNär polisens arbete med krypterade kommunikationsplattformar intensifierades, blev det tydligt att fler kvinnor än tidigare var involverade i gängens verksamhet. Från att ha varit passiva medhjälpare ser vi nu att kvinnor alltmer tar en aktiv roll i gängens verksamhet, inklusive att utföra i våldsbrott.
Läs merFörtroendet för åklagare har ökat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brå.
Läs mer